Wat eet je dan wel? | Tahin, mega lekker Midden-Oosters krachtvoer

tahin - 1

Tahin, oh tahin, wat moet ik zonder jou! Nooit gedacht dat ik dat nog eens zou zeggen trouwens. De eerste keer dat ik het at (in een fancy broodzaakje in Antwerpen) vond ik het smerig! De plakkerige textuur en de wat wrange smaak vond ik echt niet te pruimen. Bah bah bah, dat zoiets smerigs uit zo’n onschuldig sesamzaadje kon komen, brrr… ik kreeg er echt de rillingen van. Nog steeds zul je mij niet midden in de nacht bij de koelkast aantreffen terwijl ik een pot tahin naar binnen zit te lepelen, maar als ik tahin met het één en ander combineer gebeurt er echt iets magisch!

Lekker ontbijtje in Israël! Tahin is een basisingrediënt voor hummus.
Lekker ontbijtje in Israël! Tahin is een basisingrediënt voor hummus.

Op vakantie in Israël kwam ik echt over mijn tahinifobie heen. Op elk moment van de dag wordt daar tahin gegeten, op allerlei verschillende manieren: ’s ochtends en ’s middags door de hummus, ’s avonds als saus over falafel, brood of shakshuka en tussendoor in de vorm van halva, of verwerkt in gebak om te snacken. Zoet, zuur of zout… die Israeliërs weten wel hoe je tahin (zij spreken het zelf uit als tagini, met een lekker Hollandse /g/) goed op smaak kunt brengen! En dat is dus nu precies de truc: je moet tahin op smaak brengen (alhoewel het ook al hartstikke lekker is om een beetje tahin op een banaan te druppen, of een cracker met tahin en dadelstroop te besmeren) en dat kan op heel wat verschillende manieren, alhoewel combinaties met citroen bij mij eigenlijk altijd de grote winnaar zijn. De basis van een tahin sausje is eigenlijk altijd tahin met een evengrote hoeveelheid koud water. Op die manier wordt de tahin dikker (ja echt!) en minder stroperig. Hoe meer water je toevoegt, hoe dunner het echter weer wordt, wat soms ook wel weer handig is. Verder doe ik er graag citroensap bij (de helft van het aantal eetlepels aan tahin). Goed roeren en je basissausje is klaar! Nu kun je er voor kiezen om een zoete saus te maken door een vloeibare zoetstof (zoals bijvoorbeeld agave- of ahornsiroop) toe te voegen (dit is echt heel, maar dan ook heel lekker over een fruitsalade… het recept hiervoor verscheen een tijdje geleden op Kmkmmr), of ervoor kiezen om juist een hartig sausje te maken (probeer eens wat meer citroensap toe te voegen en wat knoflook- en komijnpoeder… mega lekker als sausje voor bij gegrilde groentjes of om je brood in te dippen). Beide manieren zijn echt epic! Ik ben momenteel zo into tahin, dat ik het eigenlijk elke dag wel op verschillende manieren eet. Ik experimenteer er echt op los: van tahinaise tot saladedressing… Ik kan er geen genoeg van krijgen!

fruitsalade met zoete tahinidressing

Maar is tahin eigenlijk een beetje gezond dan? Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er allemaal bij pleurt (een portie halva met flink wat olie en zoetmakers is erg goed voor je psychische welbevinden, laten we het daar op houden) en in welke hoeveelheden je tahin consumeert, maar… tahin op zich is hartstikke gezond! Zoals pindakaas een pasta is van pinda’s, is tahin dat van sesamzaadjes en laten die nu juist een enorme hoeveelheid aan b-vitamines en mineralen als calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink etc. bevatten. B-vitamines zijn belangrijk voor je breinfuctie en je bloed en een mineraal als calcium draagt bij aan gezonde botten. Daar hoef je dus absoluut geen melk voor te drinken!

Tahin is een Midden-Oosters krachtvoer dat steeds meer haar weg vindt in Westerse keukens. Steeds meer mensen ontdekken de gezondheidsvoordelen en vooral de heerlijke smaak van tahin en dat zijn niet alleen maar veganisten. Toch heb ik vooral door mijn veganistisch eetpatroon (en het heerlijke veganistische eten in Israël) dit voedingsmiddel echt leren waarderen. Voor die tijd had ik er niet eens van gehoord! En dat terwijl de Albert Heijn inmiddels ook verschillende merken tahin verkoopt (zowel op de “health food” afdeling als op de afdeling met Turkse producten). Ik vind dat het tijd is dat tahin in ieder Nederlands keukenkastje terechtkomt en je zult dus zeker vaker recepten op Kmkmmr tegenkomen met tahin erin!

Heb jij een pot tahin in je kast staan? Wat zijn jouw favoriete recepten met tahin?

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

4 reacties op “Wat eet je dan wel? | Tahin, mega lekker Midden-Oosters krachtvoer

    1. Tahin is ontzettend lekker met agavesiroop en een beetje citroensap, smaakt een beetje naar vloeibare halva. Echt mega lekker! Ik vind het een fruitsalade net een beetje extra geven. Ik kan er zo een hele bak van oplepelen hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *