Waarom veganisme? Het milieu

vegan voor het milieu

Sinds de documentaire “An Inconvenient Truth” van Al Gore verscheen in 2006, is aandacht voor het milieu en duurzaamheid niet meer weg te denken uit de samenleving. Groen heeft zijn stoffige imago afgeworpen en is verworden tot modetrend. Toch ziet een heel deel van de mensen milieubewustzijn als elitaire hobby. Aan milieu zelf is echter niks elitairs. Het heeft zelfs betrekking op alles en iedereen dat op aarde leeft. Het moeilijke is dat de gevolgen van milieuschade niet altijd direct merkbaar zijn. Alles staat echter in verbinding met elkaar en een kleine verandering in die balans, kan voor rampzalige gevolgen zorgen, met dood en verderf als gevolg.

Gelukkig staan steeds meer mensen stil bij de gevolgen die hun manier van leven heeft op het milieu. Ze nemen minder vaak de auto, douchen korter en stappen over op groene stroom. Er wordt echter maar weinig stilgestaan bij de echte “inconvenient truth”, namelijk dat het voedingspatroon van de allesetende mens nog meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde dan alle transportmiddelen bij elkaar. Een ongemakkelijke waarheid, omdat eten niet alleen een manier is om jezelf te voeden, maar ook een groot onderdeel is van je culturele identiteit en sociale leven. Toch levert het veranderen van je eetgewoontes zoveel op voor het milieu, dat veganisten het ervoor over hebben om hun manier van leven compleet overhoop te gooien.

Opwarming van de aarde

opwarming aarde

Een probleem waar iedereen meteen aan denkt wanneer het woord milieu valt, is de opwarming van de aarde. Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel en zullen er meer extreme weersomstandigheden komen. Sommige gebieden op aarde zullen extreme droogte kennen, of zullen simpelweg in zee verdwijnen. De eerste klimaatvluchtelingen doen zich momenteel al aan, maar dit aantal zal in de toekomst mogelijk exponentieel gaan toenemen. Om het broeikaseffect te temperen, worden er in de politiek allerlei maatregelen genomen zoals regels over co2-uitstoot en het verhandelen van emissierechten. Milieuvriendelijke auto’s worden gesubsidieerd en het nemen van de trein wordt gepromoot. Allemaal leuk en aardig, maar als je beseft dat 51% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen wordt veroorzaakt door veeteelt en maar 13% door de uitstoot van alle transport (dat zijn dus alle boten, auto’s, treinen, vliegtuigen, bussen etc. samen), dan kun je je voorstellen dat het stoppen met het consumeren van dierlijke producten een nog veel grotere bijdrage kan leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, dan dat ene ritje waarbij je de trein neemt in plaats van de auto.

Ontbossing

regenwoud

De uitstoot van broeikasgassen (waarbij vee ook nog eens verantwoordelijk is voor de uitstoot van 65% meer stikstof oxide, een gas dat 296x destructiever is dan co2) is echter niet het enige waarmee de veeteelt de opwarming van de aarde versnelt. Om de dieren uit de intensieve veehouderij te kunnen voeden, is land nodig. Veel land. Iedere seconde wordt 4000 tot 8000 m2 regenwoud vernietigd om soja voor de veeteelt op te planten (de hoeveelheid soja in een stuk tofu is veel kleiner dan de hoeveelheid soja die een varken heeft gegeten om hetzelfde gewicht aan spek op te leveren). Deze bomen zijn echter hard nodig om co2 om te zetten in zuurstof. De veeteelt zorgt dus niet alleen voor een grotere uitstoot aan broeikasgassen, het zorgt er ook nog eens voor dat de bomen die een deel van die broeikasgassen weer op zouden kunnen nemen, ook nog eens gekapt worden. Daarnaast zorgt de kap en het platbranden van het regenwoud ervoor dat veel dieren hun leefomgeving verliezen en daardoor soms met uitsterven bedreigd worden.

Waterverspilling

waterverspilling

Een van de shockerendste dingen vond ik zelf echter de enorme verspilling van water dat komt kijken bij de veeteelt. Mijn moeder heeft me al jong geleerd dat je niet te lang onder douche moet staan, om verspilling van water te voorkomen. Wat mijn moeder me echter niet vertelde, is dat je voor 1 kilo rundvlees (iets wat een vleeseter in een week wel eet) 15.000 liter water nodig hebt. Daar kun je een jaar lang uitgebreid van onder de douche staan! Stel dat je dus iedere week 1 kilo rundvlees eet, dan kun je van het water dat daarvoor gebruikt is 52 jaar iedere dag uitgebreid douchen! En dat in een tijd dat zelfs onze eigen koning zich met watermanagement bezig houdt, omdat zuiver drinkwater steeds schaarser wordt.

Klimaatverandering, ontbossing en waterverspilling zijn niet de enige klimaatproblemen die de veeteelt veroorzaakt. Over het mestoverschot en het leegschrapen van de zeeën zou ik zo ook nog wel een boekje open kunnen doen. Toch denk ik dat de boodschap duidelijk is. Onze manier van eten heeft zo’n grote invloed op het milieu, dat de bij een groot publiek bekende oorzaken van milieuvervuiling erbij verbleken. Dit is echter geen betoog om vanaf nu je fiets om te ruilen voor een hummer of dagelijks een uur te gaan douchen, maar om je aan te moedigen om op zijn minst vaker plantaardig te eten naast alle andere dingen die je al voor het milieu doet. Ben je benieuwd geworden naar een uitgebreidere uitleg over de invloed van veeteelt op het milieu? Kijk dan zeker de documentaire Cowspiracy! Deze documentaire is verkrijgbaar op Netflix en is het kijken zeker waard.

Het milieu is voor veel veganisten niet de enige reden geweest om hun levensstijl om te gooien van alleseter naar planteneter. Voor mij is naast de schade aan het milieu, de negatieve effecten op mijn gezondheid en de problemen die het oplevert voor de mensheid, vooral het dierenleed wat gepaard gaat met het consumeren van dierlijke producten van doorslaggevend belang geweest. In dit artikel vertel ik je daar meer over.

 

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

3 reacties op “Waarom veganisme? Het milieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *