Vegans verspillen per definitie minder voedsel, maar je kunt nog meer doen! | 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Gefeliciteerd! Deze bloemen zijn voor jou, omdat je als vegan eigenlijk al heel veel voedselverspilling tegengaat. Niks is namelijk zo inefficiënt als de vee-industrie. Voor elke calorie die daar uit komt, gaan er namelijk een heleboel in. Dieren moeten namelijk eten om vlees op hun botten te krijgen, of om melk of eieren te produceren. Omdat dieren ook bewegen en andere lichaamsprocessen gaande moeten houden, gebruiken ze ook een heleboel calorieën die uiteindelijk niet bij de mensen op hun bord terechtkomen. Als vegan voorkom je dus heel wat voedselverspilling door geen dierlijke producten te eten, maar je calorieën direct uit de plant te halen. Toch kun je ook als vegan nog heel wat doen om te voorkomen dat er voedsel weggegooid wordt! Ik geef je 5 tips!

1. Je kunt er natuurlijk voor zorgen dat je zelf zo weinig mogelijk weggooit, maar er wordt ook heel wat weggegooid door de groentekramen op de markt. Zonde! Want soms gaat het om dingen die best nog even goed blijven in de koelkast of vriezer. Ik ga regelmatig vlak voor sluitingstijd naar de markt en haal daar de beste koopjes. Win – win dus, want zo wordt er niet alleen minder voedsel verspild, maar verspil jij ook minder geld!

2. Gooi niet alles wat over de houdbaarheidsdatum is meteen weg. Een product in je koelkast met een verlopen houdbaarheidsdatum is namelijk absoluut geen reden tot paniek! Om allerlei claims te voorkomen, zetten fabrikanten namelijk data op hun verpakkingen die erg krap bemeten zijn. Sommige producten kun je eigenlijk zelfs eindeloos bewaren (bijvoorbeeld rijst, pasta, conserven en droge bonen). Voor andere producten geldt dat even snuffelen en goed kijken meestal voldoende is. Ziet het er nog goed uit (dus geen schimmel of opgeblazen verpakking) en ruikt het nog goed? Dan is er meestal niet veel met het product aan de hand en kun je het gewoon eten.

Van een banaan die wat aan de rijpe kant is (deze valt nog wel mee, maar ik ben heel picky als het op bananen aankomt haha), maak ik bananenbrood of bananenpannenkoekjes
Van een banaan die wat aan de rijpe kant is (deze valt nog wel mee, maar ik ben heel picky als het op bananen aankomt haha), maak ik bananenbrood, bananenijs of bananenpannenkoekjes

3. Zoek op internet eens welke delen van de plant je allemaal kunt eten! Zo hoef je (zoete) aardappels, wortels en gember bijvoorbeeld helemaal niet te schillen. Sterker nog: vaak bevat de schil zelfs de hoogste voedingswaarde. Verder kun je van bieten prima de bladeren eten en kun je het stronkje van bloemkool of broccoli prima kleinsnijden en mee koken/bakken met wat je wilde maken of gebruiken om soep van te maken.

4. Een inkoppertje: bewaar kliekjes in de koelkast of vriezer. Heel handig wanneer je eens geen zin of tijd hebt om te koken! Schrijf wel even op wat er in je bakje zit, want als je het lang in de vriezer laat staan, wordt het soms een onherkenbaar geheel 😉 .

5. Maak curry! Curry is een geweldig gerecht om restjes groente in te verwerken. Eigenlijk elk soort groente past wel in curry. Zelfs bietjes zijn daarin te verwerken, bijvoorbeeld in een rode curry.

Wat zijn jouw beste tips tegen voedselverspilling?

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

10 reacties op “Vegans verspillen per definitie minder voedsel, maar je kunt nog meer doen! | 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan

  1. Wat een goed artikel! Ik merk ook sinds dat ik vegan ben geworden dat ik minder verspil maar extra tips zijn altijd welkom.
    Bananen verdwijnen hier ook in de vriezer wanneer ze bijna te rijp zijn. Bananenijs, yum! En complimenten voor je blog en
    foto’s, prachtig! 🙂

    1. Ja, scheelt meteen ook een heleboel gepiel met die schil als de gember een beetje knobbelig is. Ik koop altijd biologische gember en spoel ‘m goed af voordat ik ‘m verwerk. Gaat prima!

  2. Goed artikel! In ons huis wordt geen voedsel weggegooid. Punt. hahaha. Jimmy is vooral heel strikt en wordt echt een beetje
    boos als ik iets per ongeluk te lang laat liggen en dan niet goed meer is. Ook eten wij altijd alles op en gooien dus NOOIT restjes
    weg. Als er iets overblijft bewaren we het. Ook in een restaurant eten we bijna altijd alles op. En anders vragen het mee te
    nemen om aan een dakloze te geven (die zijn hier genoeg). Zo zonde altijd al dat eten dat in restaurants wordt weggegooid!

    1. Wauw, wat goed dat jullie altijd alles op eten! Hier wordt heel af en toe eten weggegooid dat over de datum is. Ik probeer dat echt tot een minimum te beperken en voel me er heel schuldig over als het gebeurt. En inderdaad… heel zonde wat er altijd door restaurants wordt weggegooid. Eigenlijk zou het Leger des Heils een dealtje met restaurants moeten sluiten om de restjes op te kunnen halen en aan daklozen te serveren. Een beetje zoals de voedselbank doet met supermarkten, maar dan met al bereid voedsel. Wat mooi dat jullie zelf de restjes aan een dakloze geven als jullie uit eten zijn geweest! Wij vragen het ook altijd mee, maar eten het dan vaak de volgende dag zelf.

  3. Haha een onherkenbaar geheel, herkenbaar! 😉 Ik vries ook vaak restjes in en soms kijk ik na weken eens in een bakje en denk
    ik .. huh, wat had ik ook al weer gemaakt?! Maar ik woon toch alleen en ben dus de enige die er wat in doet, dus gelukkig is het
    niks engs :p

    1. Hahaha, grappig dat jij dat ook hebt 🙂 . Hier komt ook alleen maar vegan eten in de vriezer terecht. Als ik dan zo’n bakje openmaak is het eigenlijk altijd weer een positieve verrassing wat erin zit 🙂 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *