Opa en het bombardement op Rotterdam

Rottedam_Bombardement

Vandaag is het 14 mei. Een dag als iedere andere dag, behalve in Rotterdam. Daar wordt op 14 mei stilgestaan bij het bombardement van 1940. Een bombardement dat het centrum van de stad in as legde en de Nederlandse regering dwong om te zwichten voor de Duitse bezetter. Ik heb nooit veel bij deze dag stilgestaan. 4 en 5 mei waren in die zin veel belangrijker voor me. Totdat ik in Rotterdam kwam te wonen en mijn vader me een verhaal vertelde over mijn opa. Op 14 mei kijk ik nu uit mijn raam richting de moderne skyline en denk aan mijn lieve opa, die hier één van de angstigste momenten uit zijn leven moet hebben beleefd.

Mijn opa was net als ik een prater. Kletsen kon hij als de beste, maar over dit verhaal sprak hij niet. Ik wil zijn verhaal nu toch vertellen, omdat ik vind dat we het niet mogen vergeten, niet zolang er hier niet zo heel ver vandaan nog steeds ziekenhuizen worden gebombardeerd. Niet zolang er mensen hun leven wagen op gammele bootjes om die hel te ontvluchten. Het lijkt lang geleden voor ons, maar voor velen zijn dit soort verhalen nog steeds actueel. Laten we dus niet vergeten, nooit.

Mijn opa was 27 in mei 1940, 1 jaar ouder dan ik nu. Hij diende in het Nederlandse leger, net als heel veel andere jongens en mannen destijds. De dreiging was in die dagen groot. Nederland was neutraal, maar 100% veilig voelde men zich niet. Mijn opa was net als mijn en zijn vader geboren en getogen in Meppel, maar was in die meidagen gelegerd in Rotterdam. Op 14 mei was een groot deel van Nederland al onder de voet gelopen door de Duitsers, die op 10 mei de grens over waren gekomen, zo ook de thuisstad van mijn opa, Meppel. Rotterdam hield echter stand. De Duitsers leden verliezen en zaten deels zelfs klem in de stad. Er werd een ultimatum uitgeschreven. Nederland moest zich overgeven, anders zou het centrum van Rotterdam van de kaart geveegd worden. Vlak voor het ultimatum werd overeengekomen dat het bombardement uitgesteld zou worden. De bommenwerpers waren echter al onderweg en de rode lichtkogels die afgevuurd werden om het geheel te annuleren, werden door het grootste deel van de toestellen gemist. De stad was niet geëvacueerd, wel ging op het laatste moment minuten lang het luchtalarm af. Of mijn opa wist van het op handen zijnde bombardement, of dat ook hij verrast werd, dat weet ik niet. Om 13.30 vielen 97.000 kilo aan Duitse brisantbommen op de 600 jaar oude stad. Opa had op dat moment de hele administratie van zijn legeronderdeel bij zich en de schrik sloeg hem om het hart. Men mocht hem niet zomaar vinden. Ik weet niet wat opa heeft gedaan. Ik kan me voorstellen dat hij als militair heeft geholpen om mensen uit huizen te bevrijden. Het enige wat ik weet is dat opa ’s avonds doodmoe was. Hij was helemaal kapot en zocht een plaats om te slapen in de verwoeste en nog altijd brandende stad. In een parkje zag hij dat er meer mensen lagen te slapen. Hij is gaan liggen en is meteen in slaap gevallen. De volgende ochtend werd opa wakker en keek om zich heen. Het parkje waar hij lag, lag nog altijd vol met mensen, maar de mensen sliepen niet… De mensen waar opa tussen was gaan liggen, waren dood. In totaal zijn er tussen de 650 en 900 mensen omgekomen bij het bombardement op Rotterdam. 80.000 mensen raakten dakloos.

Opa is terug gereisd naar Meppel. Hoe hij dat heeft gedaan, weet ik niet. Nog altijd had hij de administratie van zijn legeronderdeel bij zich. Administratie met gevoelige informatie. Eenmaal thuis gekomen in Meppel, verbrandde hij met mijn oma die administratie in de kachel. Oma was als de dood dat het op zou vallen, die rookpluimen uit de schoorsteen in mei. Niemand kwam er gelukkig achter en zowel mijn opa, als oma overleefde de oorlog.

Op een dag als vandaag denk ik extra aan mijn opa. Wat zou ik hem graag hebben willen laten zien wat er van Rotterdam, mijn stad en ook een beetje de zijne geworden is. Wat had ik hem graag meegenomen langs mijn favoriete hotspots, of langs het nieuwe station, de markthal en de Fenix Foodfactory op Katendrecht. Wat had ik hem graag de Erasmusbrug laten zien en de nieuwe skyline. Zou hij net als ik hebben genoten van die enorme cruiseschepen die soms aan de kade van de Nieuwe Maas aanleggen? Wat zou hij ervan hebben gevonden dat zijn kleindochter nu met een Duitser nota bene in de stad woont die hij had helpen te verdedigen? Ik had met opa voor mijn raam willen staan en willen uitkijken op het herrezen centrum, waar nu geen rookwolken meer boven hangen, maar waarboven de zon nu rood ondergaat en spiegelt op de ruiten van de Rotterdam van Rem Koolhaas. Het kan niet meer… mijn lieve opa is overleden toen ik 5 was. Hij stortte in toen hij onderweg was om ’s avonds op te passen op mijn zusje en mij. Ik beloofde die dag niet te huilen, maar de juf stuurde mijn zusje en mij die dag naar huis, omdat we niks anders meer deden. Op een dag als vandaag voel ik me extra met opa verbonden en geniet ik ook nog meer van deze prachtige stad. Daarnaast denk ik aan al die 27-jarigen in Syrië voor wie dit soort verhalen misschien ook pas over 76 jaar weer verhalen zijn die een kleindochter opschrijft om gelezen en doorgegeven te worden.

(Visited 169 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

3 reacties op “Opa en het bombardement op Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *