Mediteren kun je (zelfs met mijn stuiterhoofd) leren

meditatie
Mijn meditatie-hoekje

Meditatie, wie had ooit gedacht dat ik daar nog eens mee bezig zou gaan en het inmiddels al 20 dagen vol zou houden. Nou ik niet, hoor! Ik kan al nauwelijks 10 seconden mijn mond houden, laat staan 10 minuten stilzitten op een kussentje op de vloer. Althans, dat was wat ik dacht. Omdat ik iedereen altijd hoorde over hoe ontzettend fijn mediteren is en hoeveel baat je erbij kunt hebben, leek het me een paar jaar geleden een goed idee om een kussentje aan te schaffen. Want als ik zo’n kussentje had, dan zou het vast wel lukken. Uiteindelijk hebben vooral de katten bijzonder meditatief op mijn kussentje liggen pitten. Zelf hield ik het misschien 5 keer 3 minuten vol.

Ik had het mediteren al opgegeven. Ik dacht dat mijn hoofd er gewoon niet geschikt voor zou zijn met al zijn gedachten die met windkracht 10 voorbij blazen. Dat mediteren was duidelijk iets voor anderen. Die mening veranderde echter toen een vriendin van mij vroeg of ik zin had om naar haar meditatiegroep te komen. De geleide meditaties die we daar deden hielpen mij heel goed om op een rustige manier contact te kunnen maken met mijn lichaam, mijn ademhaling en afstand te kunnen nemen van mijn gedachten. Ik bleek in mijn eentje gewoon niet goed te weten wat ik moest doen en probeerde uit alle macht mijn hoofd leeg te maken. Dat werkt natuurlijk niet! Juist als je er met kracht tegen in gaat, krijg je die storm aan gedachten als een boemerang terug. Met de groep ging het veel beter en ik begon me te realiseren dat mediteren niet een kunstje is dat je wel of niet beheerst, maar dat het een proces is.

Met behulp van de app Headspace, mediteer ik nu thuis, met geleide meditaties. De eerste 10 meditaties in de app zijn gratis, daarna betaal je een maandelijks bedrag van rond de 7 euro. En dat is het dubbel en dwars waard! Ik ben inmiddels helemaal verknocht aan mijn meditatiemomentjes. Even tijd om soort van “in te checken” met mezelf en op zoek te gaan naar het rustpunt in me. Het proces van die zoektocht vind ik heel leuk. Eindelijk eens niet aan verwachtingen voldoen, maar gewoon kijken waar deze weg me brengt. Ik volg nu de 30-daagse introductiecursus van de app, waarin me de beginselen van het mediteren bijgebracht worden op een niet-zweverige, humorvolle en ontspannen manier. Tot nu toe heeft het me al wel wat gebracht: ik ben milder naar mezelf toe geworden en sta wat steviger in mijn schoenen. Ik ben benieuwd of en wat het me nog meer op gaat leveren!

Als onderdeel van mijn zoektocht naar langzamer leven, ben ik zo blij met het mediteren! Het brengt je echt terug naar het moment en naar je essentie. Het voelt zowel vertrouwd als ook spannend om op zoek te gaan naar je kern, naar datgene van jezelf dat boven je gedachten, gevoelens en gewaarwordingen staat. Natuurlijk ben ik nog niet zo ver dat het me ook echt lukt om zo diep te gaan, maar dat is nu juist het mooie: er zit geen eindpunt aan het mediteren. De weg is hierbij echt het doel. Ik kan het echt iedereen aanraden die even een momentje van rust en kalmte wil in zijn of haar drukke leven en aan iedereen die in is voor een stukje zelfontwikkeling!

Mediteer jij ook? Gebruik je daar een app voor?

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

6 reacties op “Mediteren kun je (zelfs met mijn stuiterhoofd) leren

 1. Mooie blogpost, klinkt heel fijn hoe je het mediteren aan het ontdekken en leren bent! De enige meditatie die ik ooit (veel)
  gedaan heb, en nu regelmatig doe, is een dansmeditatie ‘5 rhythm’. En dan ook altijd begeleid, met een groep mensen. Je danst
  ongeveer 1,5 – 2 uur op 5 verschillende ritmes, waarbij je dan begeleid wordt in je ademhaling en bewegingen. Het is bijna niet te
  omschrijven hoe fijn het is! Ik heb er ook heel veel van geleerd om te dansen wat ik fijn vindt, in plaats van steeds bewust te zijn
  van hoe ik dans. Lijkt me leuk om vaker iets te lezen over jouw meditaties!

  1. Dat klinkt echt VET goed!!! Ik ben dol op dansen, doe dat hier ook wel eens in de huiskamer. Gewoon muziekje op en bewegen zoals ik dat leuk vind. Ik heb ooit een cursus moderne dans gevolgd, waarin we eigenlijk alleen maar improviseerden. In het begin vond ik dat heel raar, maar na een paar keer kreeg ik de smaak te pakken en vond ik het heerlijk. Ik dans het liefst vanuit waar ik zin in heb… ik keer mezelf echt helemaal naar binnen en interesseer me dan niet meer in wat anderen vinden. Discotheken vind ik echt verschrikkelijk, want dat is dus helemaal niet mijn manier van dansen haha. Zo’n dansmeditatie lijkt me echt geweldig!!! Ik ga eens kijken of ik zoiets in Rotterdam kan vinden!

   1. Wauw, wat gaaf dat je zo enthousiast daarover bent! Dat klinkt echt helemaal als iets voor jou inderdaad. Het fijne vind ik
    dat je, in ieder geval hier in Arnhem, niet vastzit aan een cursus en gewoon een avond kunt gaan als je daar zin in hebt.
    Hopelijk heb je ook zoiets in Rotterdam! Danst je vriend ook weleens mee in de woonkamer? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *