Just beat it! | Over coping-strategieën en levenslessen bij tegenslagen

Omgaan met stress

De dokter zei het me al: “Je lijkt me een sterke geest te hebben, kijk uit dat die zich nu niet tegen je gaat keren.” Jaja, dacht ik. Het zal wel, we gaan dit varkentje eens even wassen. Die pfeiffer kan me wat! Nou en of het me wat kan… Een maand later zit ik, die zo hard aan het proberen was een volwassen leven op te bouwen, met een gezellige puberziekte compleet uitgeteld op mijn gat op de bank. Of nouja, dat pretendeer ik… want de dokter had heel hard gelijk. Ik zit mezelf hartstikke dwars door van alles van mezelf te vereisen wat ik nog helemaal niet kan. Zo vond ik dat het wel weer tijd was om een intensieve cursus van werk te volgen, gevolg: de volgende dag werd mijn hoofd van binnenuit met een drilboor bewerkt en was zelfs het kijken van Downton Abbey al een te vermoeiende bezigheid.

Nu ik ziek ben leer ik veel van mezelf. Het is misschien een cliché, maar de beste levenslessen doe je op op het moment dat je hard op je snufferd gaat. Zo ben ik erachter gekomen wat mijn coping-strategie is en dat die op dit moment niet werkt. Coping is de manier waarop je omgaat met moeilijke, stressvolle situaties. De één is van de struisvogelpolitiek en negeert het compleet, de ander grijpt naar de drank of vreet zich helemaal vol en weer een ander stelt een heel plan van aanpak op. Ieder mens heeft zijn eigen manier om met problemen om te gaan en dat is niet per se slecht, zolang je dus maar niet zelf-destructief wordt (zoals op het moment dat je helemaal opgaat in een drugsverslaving). Sterker nog, er zijn vele wegen om om te gaan met tegenslagen en die weg die jij bewandelt, heeft jou wel mooi gebracht waar je nu bent!

Ik merk dat mijn manier van coping is om vooral heel hard te gaan werken. Ik wil een doel hebben, maar een echt plan is er niet. Ik wil gewoon aanpakken en als dingen soms met kracht geforceerd moeten worden? Dan doe ik dat… ook als er daardoor veel bijschade ontstaat. Ik kan doorzetten en hard werken, eigenschappen die me vaak van pas zijn gekomen, alhoewel het niet altijd de meest efficiënte methoden waren om ergens te komen. Op dit moment werken deze eigenschappen dus heel hard tegen me. Ik zet door op de verkeerde momenten en met de verkeerde dingen. Ik wil vooral iets doen, terwijl ik eigenlijk juist heel hard niks zou moeten doen. Het valt nog niet mee om mijn coping-strategie te veranderen. Ik weet dat het noodzakelijk is en ik weet ook wel wat er moet gebeuren voordat ik me weer beter kan voelen, maar ik zou niet goed weten hoe ik het aan moet pakken. Daarnaast is er iets in mij dat niet graag afscheid wil nemen van mijn oude maniertjes… Toch ben ik hard op weg om de boel wel een beetje op zijn kop te gooien. Afgelopen week ben ik na overleg met mijn teamleidster maar een halve dag naar de cursus geweest en voelde ik me na afloop ook een stuk minder leeggezogen dan de week ervoor. En verder heb ik mezelf gedwongen een Netflix-abonnement te nemen. Gedwongen ja, want ik kon mezelf echt niet zo ver krijgen om op de bank te ploffen om series te gaan kijken. Inmiddels zie ik het anders, Netflix is echt een traktatie voor mezelf geweest. Ik kom eindelijk tot rust en stiekem vind ik het ook wel heel leuk om eens even helemaal mijn verstand op 0 te zetten en opgezogen te worden door de tv. Want ook een sterke geest mag best wel eens op stand-by gezet worden, toch?

Wat zijn jullie coping-strategiën?

(Visited 308 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

2 reacties op “Just beat it! | Over coping-strategieën en levenslessen bij tegenslagen

  1. Interessant en heel herkenbaar! Ik ben ook meestal degene die niet toegeeft dat ze ziek is en gewoon keihard doorgaat. Dan gaat
    het natuurlijk niet over 😉 Ik weet het wel, maar goed. Blijft een dingetje.

    1. Gek he, dat gat tussen “het best weten” en “het toch doen”. Ik heb dat vaker en vraag me wel eens af hoe het komt dat ik dan toch een andere weg kies dan de weg waarvan ik weet dat het de beste zou zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *