En ze leefden nog lang en gelukkig | 8 tips om je relatie als vegan met een vleeseter leuk te houden

Je hebt met je lover (in spé) afgesproken in een restaurant voor een avondje met z’n tweeën. Jij bestelt een heerlijke risotto met zongedroogde tomaatjes en hij… bestelt een mixed grill. Een palet aan verschillende dierenlijkjes, opgediend met een klein beetje excuussla. Niet helemaal wat jij misschien voorgesteld had bij een romantisch samenzijn. Jij maakt er een opmerking over en hij voelt zich meteen zo aangevallen, dat je een gezamenlijk bezoek aan de bioscoop na afloop wel op je buik kunt schrijven. Fijn.

Het blijft een terugkerend onderwerp onder vegans: hoe zorg je ervoor dat je relatie leuk blijft, als één van de twee besluit veganist te worden? Niet alleen een belangrijk onderwerp wanneer je al een relatie hebt, maar ook als je vrijgezel bent en daar eigenlijk een beetje klaar mee bent. Is het eigenlijk wel mogelijk om als veganist een relatie aan te gaan met iemand die er een andere levensstijl op na houdt? Op die vraag kan ik heel kort en uit eigen ervaring antwoorden: ja, dat is mogelijk. Het is niet altijd even makkelijk als jouw prins op de witte tofu nog op zijn paard zit, maar het is zeker niet onmogelijk wanneer je relatie verder wel goed in elkaar zit. Denk dus zeker heel goed na voordat je jouw partner de deur wijst (of andersom) vanwege jouw keuze voor het veganisme. Vanuit mijn eigen ervaring met een allesetende partner zijn dit 8 punten waar ik heel veel aan heb gehad (en heb) om te voorkomen dat het veganisme tussen ons in zou komen te staan. Veganisme is een beweging van liefde, zonde om daardoor jouw liefde voor je partner te zien uitdoven toch?

1. Respect man!

Een van de basisvoorwaarden voor een gezonde relatie is dat je respect voor elkaar hebt. Dat hoeft niet te betekenen dat je het ook altijd met elkaar eens bent. Een fikse discussie of zelfs ruzie hoeft daarom ook helemaal niet erg te zijn, mits je maar rekening houdt met de gevoelens van de ander. Daar hoort ook bij dat jij de ander niet hoeft te dwingen aan jouw ideaalplaatje te voldoen en omgekeerd ook niet.

2. Toon interesse en wees eerlijk

Als je een relatie hebt, mag je toch hopen dat er een klik is. Daarmee is echter nog niet alles gezegd. Voor elke relatie geldt, dat wanneer je niet meer weet waar de ander mee bezig is, je uit elkaar groeit. Je moet dus echt in elkaar willen investeren, wil je gelukkig blijven in je relatie. Over het algemeen gaat dat bij een goed lopende relatie redelijk vanzelf, maar zodra één van de twee veganist wordt, kan het voor beide partners best confronterend zijn om zich in de belevingswereld van de ander te verdiepen. De allesetende partner kan zijn geweten tegenkomen en een angst om het bekende te verliezen, de veganistische partner kan gefrustreerd en boos worden dat de andere partner niet ziet wat hij of zij wel ziet. Het is daarom heel belangrijk om met een open mind zo’n gesprek te gaan. Veroordeel elkaar niet bij voorbaat. Als veganist is het confronterend om je partner te vragen naar zijn motieven om vlees te eten, maar zo voelt het ook voor je partner. Sta ervoor open wat je partner ook zegt. Zelf was je misschien ook niet altijd veganist geweest, misschien helpt het je om het verhaal van je partner in je eigen verleden te plaatsen. Toch denk ik dat het het beste is om het verhaal van je partner bij je partner zelf te houden. Het is zijn of haar standpunt en dat zegt niks over jou. Omgekeerd mag je van je partner verwachten dat hij of zij hetzelfde doet bij jou, zonder oordelen luisteren naar jouw kant van het verhaal. Laat elkaar ook weten hoe jullie je voelen bij de nieuwe situatie. Houd ook hier weer de boodschap bij jezelf. Praat vanuit de “ik-boodschap”, dus niet: ‘jij maakt me zo verdrietig als je vlees eet’, maar ‘ik word er verdrietig van als je vlees eet’.

3. Stel grenzen en maak afspraken

Net zoals jouw partner niet alles van jou hoeft te pikken, hoef jij dat ook niet van hem. Weet waar je grenzen liggen en die liggen voor iedereen weer anders. Zo weet Felix dat ik geen niet-vegan dingen voor hem ga halen bij de supermarkt en ook dat ik geen vlees voor hem klaar zal maken. Als hij het dan toch wil, dan doet hij het maar zelf. In een restaurant mag Felix van mij ook kiezen wat hij wil, maar hij weet ook dat ik het niet prettig vind om tegenover iemand te zitten die een dood dier naar binnen zit te werken.Voor Felix is het vervelend wanneer ik hem tijdens het eten bekritiseer wanneer hij iets dierlijks aan het eten is en dat doe ik dus ook niet. Spreek dit soort dingen naar elkaar uit en maak vervolgens op basis daarvan afspraken met elkaar. En hoewel het niet altijd makkelijk is om te horen dat je partner een grens stelt aan jouw gedrag, uiteindelijk is het wel prettig te weten waar je aan toe bent en dat geldt andersom ook.

4. Wees creatief

Een relatie is altijd een kwestie van geven en nemen. Er kunnen periodes zijn dat de balans een beetje doorslaat naar de ene kant, maar er zijn ook periodes dat hij doorslaat naar de andere. De kunst is om altijd zo dicht mogelijk bij het midden te blijven. Zodra iemand ineens een heel andere weg gaat bewandelen, kan het zijn dat jullie evenwicht een tijdje zoek is. Blijf dan in jezelf en in elkaar investeren om ervoor te zorgen dat die balans weer gevonden gaat worden. Misschien zijn er nu allemaal dingen die niet meer zo spontaan gaan als vroeger, maar dat betekent niet dat je de ander niets meer te bieden hebt. Wees creatief! Was je partner dol op een bepaald soort chocola waar melk in zat en wil jij dat niet meer voor hem halen? Zorg er dan voor dat je een leuk alternatief verzint waar hij net zo blij van wordt.

5. Niet alles draait om veganisme

Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Dat is niet anders bij veganisme en vooral beginnende veganisten zijn in het begin bijzonder enthousiast om over hun nieuwe levensstijl te praten. Ze zijn ook bijzonder kwetsbaar, doordat ze de wereld ineens met andere ogen bekijken. Juist op dat moment is het belangrijk om niet enkel bezig te zijn met veganisme en daar kan een niet-vegan partner juist heel goed bij helpen! Ga op zoek naar leuke dingen om te doen die niks met veganisme te maken hebben. Neem dus zeker ook voldoende te eten mee, zodat jullie niet ter plaatse op zoek hoeven naar veganistisch lekkers. Ga eens naar een museum of het theater, of bezoek een voetbalwedstrijd van je favoriete club. Doe iets samen, zodat jullie ervoor blijven zorgen dat je ook gemeenschappelijke interesses blijft houden. Wil je het toch af en toe graag over veganisme hebben? Doe dat dan zeker, want het is iets dat je bezig houdt. Zorg gewoon dat je het gedoseerd en op de juiste momenten doet.

6. Zoek vegan vrienden

Als je partner het niet fijn vindt om het altijd maar te moeten hebben over het nieuwste vegan ijs van de Albert Heijn of de magische eigenschappen van aquafaba, dan is het fijn om vrienden te hebben bij wie je dit soort verhalen wel kwijt kunt. Op facebook zijn verschillende veganistische groepen te vinden die ook regelmatig meetings met elkaar afspreken. Dit zijn heel fijne momenten om even “onder soortgenoten” te kunnen zijn.

7. Je bent meer dan wat je eet

Hoewel eten een heel groot deel van ons leven inneemt en veganisme ook nog eens meer beslaat dan eten alleen, zijn jij en je partner meer dan enkel de producten die jullie kopen. En hoewel het fijn is als een partner precies hetzelfde over dingen denkt als jij, zul je maar zelden zo’n partner treffen. Je kunt je daarnaast afvragen hoe interessant het is wanneer jullie het altijd met elkaar eens zijn. Soms zit de aantrekkingskracht juist in de verschillen. Als je partner wel veganist is, is hij of zij het misschien op andere punten met je oneens. Staar je daarom niet blind op wat jij of je partner wel of niet eet. Je bent in eerste instantie toch ook niet op je partner gevallen omdat hij vlees at? Kijk naar zijn of haar mooie eigenschappen. Dat iemand geen veganist is, maakt diegene absoluut nog niet tot een slecht of onverantwoordelijk mens. Misschien kan jouw partner je op heel veel andere punten wel weer inspireren. En ook jij bent niet enkel veganist, laat dus ook andere kanten van jezelf zien dan enkel je gedrevenheid op dat punt.

8. Ups & downs

Geen enkele relatie is altijd maar leuk. Er zullen altijd tijden zijn waarop het wat minder van een leien dakje loopt dan je zou willen. Dat is niet onoverkomelijk. Geef elkaar de ruimte en het geduld om je te ontwikkelen, zowel op persoonlijk als op relationeel vlak. Groeien kan pijn doen en dat hoort nu eenmaal een beetje bij het leven. Veganisme is zo’n groeiproces. Soms moet je wat drastisch bijsnoeien, of extra water geven, maar uiteindelijk kunnen jullie weer volledig tot bloei komen en wie weet nog wel mooier dan daarvoor.

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

6 reacties op “En ze leefden nog lang en gelukkig | 8 tips om je relatie als vegan met een vleeseter leuk te houden

 1. Pfoee het lijkt me toch wel lastig om een relatie te hebben met een vleeseter, vooral omdat veganisme echt een levensstijl is,
  niet alleen een manier van eten. Er komt zoveel meer bij kijken! Ik heb niks tegen vleeseters, maar ik merk gewoon dat ik mijn
  levensvisie vaak bots met vleeseters. Puur omdat ik zo anders tegen de dingen aankijken. Maar met een goede communicatie
  (en goede tips), is het misschien wel te doen. Mijn vriend was vleeseter toen we elkaar leerde kennen, maar inmiddels ook bijna
  veganist (95% ongeveer). Dat vind ik zo ontzettend fijn! Denk je dat jouw vriend ooit zou overstappen?

  1. Mijn vriend eet thuis 95% vegan. Hij koopt (op koekjes en chocola na) eigenlijk ook nooit niet-vegan producten. In het begin nam hij voor zichzelf nog wel eens een visje mee, maar dat doet hij nu ook niet meer. Ik denk dat er nu al bijna een jaar geen vlees of vis producten in de koelkast meer liggen haha. Zo beïnvloed je elkaar dus wel! Buiten de deur eet mijn vriend denk ik voor 95% vegetarisch (vegan gaat hem daar te ver). Heel soms eet hij toch iets van vlees. Ik weet niet of hij ooit helemaal vegan zal worden. Ik denk dat hij daar zelf toe moet komen, alleen dan zal hij het ook vol kunnen houden. Het heeft voor mij geen zin hem iets op te leggen.

   Wat betreft verschil in levensvisie denk ik dat dat anders is binnen je relatie met iemand met wie je al een tijdje samen bent (zoals ik), of wanneer je zomaar een vleeseter tegen het lijf loopt. Mijn vriend heeft natuurlijk mijn proces om vegan te worden ook vanaf de zijlijn gezien en is natuurlijk ook beïnvloed door die ideeën. Hij is er alleen zelf niet zoveel mee bezig en geeft ook toe dat hij het praktisch heel moeilijk vindt. En hoewel ik natuurlijk het liefst voor de dieren zou willen dat mijn vriend ook vegan werd, is het voor mijn relatie niet essentieel. Ik vind het belangrijk om elkaar de ruimte te geven om te groeien (en die groei kun je best subtiel de richting van het veganisme opsturen) en probeer dan door ook op andere punten te focussen en door het doen van leuke dingen samen onze relatie te verstevigen. Het leven is niet enkel veganisme, ook al maakt het wel een belangrijk deel uit van mijn leven.

   Wat tof dat jouw vriend al voor 95% veganist is! Denk je dat hij ooit 100% zou worden? Hoe ga jij om met die 5% en liep het proces van veganist worden bij jullie gelijk op, of begon jij eerst en begon hij daarna mee te doen?

 2. Tof artikel en helemaal mee eens! Ik heb zoveel veganisten ontmoet die écht geen relatie met een vleeseter zouden willen,
  terwijl ik nu ook ervaar dat het heel goed samen kan. Mits er acceptatie is van beide kanten natuurlijk, maar dat zit bij ons
  gelukkig goed. Ik leerde mijn vriend kennen, al toen ik veganistisch was en mijn vriend eet alles, maar toch heb ik nog nooit
  zo’n fijne relatie gehad 🙂 Ik vind het ook geweldig, zonder dat ik hem iets opleg, dat mijn vriend zelf met veganistische recepten
  komt en zin heeft om gerechten te proberen. Kent Felix nog meer mensen die veganistisch zijn of ben jij de enige?

  1. Aaaaaw ❤️, lief! Dit is eigenlijk precies ook mijn ervaring. Ik kan me er op zich ook wel wat bij voorstellen dat mensen een relatie met een vleeseter willen, maar ik denk dat ze zich daar ook te kort mee doen. Een relatie is zoveel meer dan veganisme (mag je hopen toch haha) en ik denk dat het allemaal gewoon een kwestie van respect naar elkaar toe is. Dat is het allerbelangrijkst!

   Felix kent ook nog andere veganisten en kan het goed met ze vinden, alhoewel hij natuurlijk niet echt mee kan kletsen wanneer het over “typische dingen” als “waar koop je kala namak” gaat hahaha. Kent jouw vriend ook andere vegans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *