Een meisje met een labeltje of hoe ik de kas van mijn psychiater spekte en dat NIET erg vond.

Selma

Als ik de artikelen moet geloven die regelmatig in mijn facebookfeed voorbij komen, kun je een ADHD-diagnose net zo makkelijk kopen als een brood bij de bakker. Alsof een psychische stoornis een felbegeerd product is geworden, dat ouders kunnen kopen wanneer ze bang zijn dat hun Anne-Sophie of Pieter-Jan geen chirurg of advocaat wordt. En dat terwijl ze toch zelf hebben besloten hun schatjes te vaccineren? Oh de horror, wat je daar allemaal wel niet van krijgt! Het is één groot complot van de farmaceutische industrie en de regering. En maar vangen, die lui…

In 2014 besloot ik de kas van die farmaceutische industrie en de GGZ ook maar eens te gaan spekken, door aan de deur te kloppen van een centrum voor psychiatrische diagnostiek. Mijn hoofd werkte al een tijdje niet goed mee. Om precies te zijn, op dat moment al bijna 25 jaar niet. En hoewel ik zelf ook wel wist dat het je reinste onzin was dat de vaccinaties, de regering of wie dan ook er iets mee te maken hadden, durfde ik al die tijd dat ik merkte dat het bij mij toch behoorlijk anders liep dan bij anderen, geen hulp te zoeken. Ik was gewoon lui en ongedisciplineerd en de eerste die daar een pilletje voor uit zou vinden, moest nog geboren worden. Totdat ik heel hard vastliep…

Studeren, werken en een huishouden runnen… het voelde voor mij alsof ik aan het jongleren was met net iets teveel ballen. Ik kon niet op tijd komen, kwam mijn beloftes niet na (welke beloftes?) en werkte behoorlijk op de zenuwen van mezelf en anderen. Werk kreeg ik niet af, het huishouden al helemaal niet en van opruimen had ik ook nog niet gehoord. En nadat ik al 4x van studie gewisseld was (inmiddels wel eentje – de opleiding voor logopedie – afgemaakt gelukkig), in het buitenland woonde waar ik mijn diploma niet erkend kreeg en ook nog eens de hete adem van het kwaliteitsregister paramedici in de nek voelde voor een herregistratie die in het water dreigde te vallen doordat ik te weinig “vlieguren” als logopedist had (en zie dan nog maar eens aan de bak te komen), wist ik echt even niet meer hoe ik het rondgebreid moest krijgen.

Voor ik het wist had ik gebeld naar een telefoonnummer dat ik stiekem al eens had opgezocht, maar nooit had durven te bellen. Ik vertelde mijn verhaal en verwachtte ergens dat de in eerste instantie vriendelijke stem aan de andere kant kortaf zou worden en me zou vertellen dat ze van dit soort onzin niet gediend waren. Dat er een term zou zijn voor zwakke geesten als de mijne met 3 letters: “l-u-i” en dat ze hun tijd beter konden besteden.  De stem aan de andere kant wachtte netjes, liet me weten dat het heel naar was waar ik allemaal tegenaan liep en dat ik zeker niet de enige was met deze problemen. Ik had het juiste nummer te pakken, zij zouden er alles aan doen om mij te helpen.

Een paar weken later vond ik mezelf terug in hetgeen ik vroeger voor het voorpoortaal van de hel aangezien zou hebben, de wachtkamer van de psycholoog; een man die al snel een vermoeden had van waar mijn problemen door veroorzaakt werden. Toch kreeg ik pas tientallen vragenlijsten (ingevuld door mij, mijn vriend en mijn vader) en gesprekken met psycholoog en psychiater (meestal alleen met mij, soms ook met mijn vriend erbij) te horen wat mij mankeerde: ik bleek ADHD te hebben. Het diagnostisch proces was zeker niet een geval van hier is het PIN-apparaat en daar uw gewenste etiket. Nee, het werd uiterst gedegen uitgevoerd. Alle mogelijkheden werden overwogen (ook de mogelijkheid dat ik gewoon lui was) en alles werd keurig vergeleken met normtabellen, zo keurig dat uiteindelijk ikzelf ook geloofde dat ik niet lui was, maar gewoon ADHD had.

Het krijgen van een psychische diagnose is even slikken (ADHD gaat nooit over en is nog in grote mate overerfelijk ook), maar dat het bevestigde dat ik niet normaal was, gaf juist eerder opluchting dan verdriet. Ik wist het al en had het mijn hele leven al geweten. Ik vond het uiteindelijk juist fijn om nu eindelijk eens te horen waar veel van mijn problemen door veroorzaakt werden en dat er veel was waar ik niks aan kon doen, maar wel iets tegen kon doen voor de toekomst. Nu alle puzzelstukjes eindelijk in elkaar begonnen te vallen, kon ik na gaan denken over een oplossing. ADHD is niet iets nieuws en ik ben ook zeker niet de enige die er aan lijdt: er zijn pillen voor ontwikkeld, boeken over en voor geschreven en therapieën voor bedacht. Ik heb anderen ontmoet (het is zo fijn te ervaren niet de enige te zijn met deze problemen) en geleerd van hun strubbelingen in het leven en zij van de mijne. Ik heb van alles gebruik gemaakt en mezelf daarmee weer overeind getrokken. Inmiddels gaat het goed met me. De ADHD blijft me lastig vallen, maar ik weet veel dingen nu te plaatsen en er een goede oplossing voor te bedenken. En zodra mijn leven weer ineen zou storten, dan weet ik dat er kundige therapeuten zijn die precies weten wat ze met me aanmoeten om me er weer bovenop te helpen.

Het lezen van negatieve artikelen over ADHD op facebook of waar dan ook, maakt me verdrietig. Zodra ik een kop zie verschijnen met “ADHD bestaat niet” of iets anders in die strekking, scroll ik snel verder. Ik vind het vervelend dat mensen die niet weten hoe het is om rond te lopen met een psychische stoornis, net doen alsof de mensen die wel zo’n stoornis hebben, aanstellers zijn die zich er makkelijk vanaf willen maken met een labeltje hier en een etiketje daar. Het is echter niet altijd makkelijk om hulp te zoeken, maar het is zo belangrijk dat je het doet wanneer de nood echt aan de man is. Het posten van nonsens artikelen zorgt er niet alleen voor dat mensen die weten dat ze een stoornis hebben zich in hun zijn gekrenkt voelen. Het zorgt er ook voor dat mensen die tegen dingen aanlopen en in wiens belang het is dat ze snel de juiste hulp krijgen die ze nodig hebben, zich geremd voelen om die hulp ook in te schakelen… met alle gevolgen van dien voor die mensen zelf, hun omgeving en de samenleving. Ik spekte de kas van mijn psychiater en de farmaceutische industrie en ik ben blij dat ik het heb gedaan.

(Visited 2.880 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

33 reacties op “Een meisje met een labeltje of hoe ik de kas van mijn psychiater spekte en dat NIET erg vond.

 1. Wat goed dat je hier over schrijft! Psychische
  afwijkingen worden zo vaak afgedaan als
  “aanstellerij”. Ik kan me voorstellen dat als je er
  niet bekend mee bent, dat het moeilijk is om je
  in te leven, maar het lijkt me heel frustrerend als
  je je niet serieus genomen voelt. Mensen zouden
  wat minder snel moet oordelen. Hopelijk kan jij
  hiermee bijdragen om wat meer begrip te
  kweken.

 2. Heel herkenbaar! Wanneer mensen het niet begrijpen zeg ik altijd maar “ja joh, kon ik er maar gips omheen doen, dan begreep je
  het namelijk wél”! 😉

 3. Geweldig dat je dit geschreven hebt. Het doet mij goed!
  Ik heb de diagnose 2 jaar geleden gekregen toen ik 56 was……..vanaf mijn 17e was het duidelijk dat er iets aan de hand was met
  mij, helaas had je in die tijd helemaal geen protocol hiervoor. Niemand wist er raad mee dus ik heb mezelf moeten helpen.
  Ik heb naast de ADHD ook gehannest met depressies en angststoornissen en kan wel verdrietig zijn als mensen zeggen “oo ik
  voel me ook wel eens down, of ik heb ook zo’n druk hoofd”.
  Jij weet waar je het over heb, ik ben blij met jou!
  Liefdevolle groet!

  1. Ik heb ook last van angststoornissen, heel naar dat je dat soort stoornissen er vaak als cadeautje bij je adhd bijkrijgt :s. Wat heftig zeg, dat je zo lang met je ADHD-klachten hebt rondgelopen, zonder te weten wat het is!

 4. Je hebt het heel mooi omschreven.
  Ikzelf heb het niet maar mijn man en twee
  kinderen ook, ik krijg heel vaak te horen, ach
  iedereen heeft tegenwoordig adhd en als ze
  vragen wat de symptomen zijn of waar je
  tegenaan loopt wordt er vaak gezegd. ….ach
  hoort ook bij mannen of kinderen.
  Heb regelmatig het gevoel dat we ons aanstellen.
  Maar als mijn kinderen hun medicijnen niet
  krijgen weet ik weer Oja. …het is toch echt zo.

  Ik hoop dat vele mensen je verhaal gaan lezen.

 5. Wat herkenbaar! Ik weet pas sinds 2 jaar
  dat ik ADHD/ADD heb.
  Momenteel zit ik in de fase dat mensen
  roepen, ja ik begrijp je of… Ja ik heb de
  opleiding sus of zo gedaan op master of
  bachelor niveau, DUS je hoeft MIJ niet te
  vertellen hoe het zit. Ook de reactie van…
  Ja ik ken het, mijn neef heeft het ook!!!
  Ik wordt zo ” boos ” verdrietig en
  gefrustreerd ervan. WAAROM denk je
  misschien? Gewoonweg omdat ieder
  mens uniek is, zet 2 mensen naast elkaar
  met dezelfde diagnose en ze zijn heel
  verschillend. Wat ik heel mooi vind dus,
  maargoed.. Ik ben superblij je artikel
  tegen te komen, dat geeft weer een beetje
  hoop 😊. Ik heb nog heel veel te
  verwerken en keren omgaan met… Vind
  ik erg moeilijk, gelukkig zijn er mensen
  om mij heen die inderdaad begrijpen of
  steeds beter begrijpen hoe en waarom ik
  op een bepaalde manier reageer.. ik zit net
  te denken… Is het geen geweldige idee om
  een soort maatjes systeem op te zetten?
  Jaaa ik heb alweer veel geschreven,
  terwijl ik alleen maar … Dank je wel ..
  Wilde zeggen.. En hoe stoer ik je artikel
  vind…. En zo zie je maar…. Hele lap text …
  Hahahaha

  1. Ik vind het juist leuk te lezen zo’n lap tekst! En ik ben het ook nog eens helemaal met je eens 🙂 . Zelf heb ik groepstherapie gehad, de mensen van de therapie werden ook een soort maatjes :)!

 6. Ik werd blij van al die herkenning destijds toen ik de diagnose kreeg. Al die puzzelstukjes die op zijn plek
  vielen… Geen wonder dat alles me zoveel energie kostte, als er zoveel ongefilterd binnen komt (en uitgaat,
  eerst praten, dan nadenken haha)

 7. Wat vreselijk goed
  geschreven. Ik snap
  sowieso niet waar adhd
  kritisch schrijvende en
  sprekende personen zich
  zo druk om maken? Zij
  hebben toch geen adhd?
  Hebben zij er last van als
  iemand adhd heeft? Zijn ze
  soms jaloers? Komt het
  omdat mensen met adhd,
  naast de strubbelingen die
  ze kunnen ervaren, vaak
  ook nog eens de meest
  leuke, creatieve, inlevende,
  gedreven, passionele,
  veelzijdige, boeiende,
  interessante,
  geïnteresseerde, kleurrijke,
  slimme, sociale, gevoelige,
  betrokken, ,
  oplossingsgerichte en
  bijzonder mooie mensen
  zijn? Mocht dat de reden
  van hun kritiek zijn dan
  snap ik ze wel….

  x

 8. Mooi stuk en ook leuk geschreven!
  Kleine kanttekening is dat psychische stoornissen wel ‘over’ kunnen gaan. Door er goed mee om te leren
  gaan en de omgeving op een passende manier in te richten (bijvoorbeeld bepaalde drukte vermijden en
  structuur aanbrengen) kan de stoornis afzwakken. Eigenlijk is het dan meer dat de gedragingen e.d. dan
  niet langer zodanig storend zijn voor de persoon en de omgeving dat het labeltje van een stoornis eraan
  moet worden geplakt 😉
  Het is dus inderdaad niet snel te fixen met een pillenkuurtje, maar een stoornis is ook lang niet altijd voor
  altijd 🙂

  1. Daar heb je wel een punt, je moet er ook last van hebben, anders krijg je de diagnose niet. Ik kan me dus voorstellen dat het op die manier ook over kan gaan. Ik ben nog altijd van plan het boek “ADHD, hoe haal je het uit je hoofd” aan te schaffen, dat schijnt ook een beetje op,dat principe gebaseerd te zijn.

   1. Hoi Selma, mooi artikel! Via facebook
    kwam ik op deze site terecht. Ik heb het
    boek ‘adhd, hoe haal je het uit je hoofd’ evt.
    ter overname voor je. 2e hands in goede
    staat. Heb je interesse? Groetjes!

 9. Wat fijn geschreven! Ik ga donderdag
  getest worden en hoop dat de diagnose
  een soort rust zal geven. Hopelijk krijg
  ikndaardoorneen stukje
  gebruiksaanwijzing voor mezelf en mijn
  omgeving… Ik heb mij nu al jaren
  aangepast waardoor veel mensen die ik
  nu spreek zeggen: jij??? Maar dat
  inhouden kost zoveel energie dat ik op
  ben! Dank je wel voor dit stukje
  herkenbaarheid!!!

 10. Laat iedereen maar kletsen: dat doen “ze”
  toch wát je ook doet. Dus laat “ze” lekker O-H-
  en. Fijn dat je ( ik jij-bak maar ff ) het goede
  loket vond😁

 11. Beste Selma, wat een moedig artikel. Ik hoop dat jouw verhaal tot voorbeeld kan dienen voor anderen.
  Het is inderdaad waar dat je heel veel baat kunt hebben van een goed gestelde diagnose. In mijn
  omgeving ken ik meerdere vrouwen die pas laat doorhadden waar ze last van hadden. Met de juiste hulp
  wordt jouw leven dan ineens een stuk makkelijker en kan je je leven zoveel voller leven!
  Echter, ik zie ook vaak, en daar heb ik echt grote moeite mee, dat er een grote drang bestaat om heel
  jonge kinderen al een label te willen opplakken. Ik heb het dan over kinderen onder de 8 jaar. Zeker
  jongetjes die vroege leerlingen zijn, kunnen moeite hebben mee te draaien in een -stilzittende- klas
  waar al veel concentratie van je gevraagd wordt. Ik ben absoluut voor juiste diagnoses, maar ik huiver
  tegelijk voor te snelle diagnose op vroege leeftijd.
  Ik hoop dat vele volwassenen die zich in jouw verhaal herkennen, een vervolgstap durven maken. Dank
  je voor het delen en jouw visie!

 12. Hoi ik heb weliswaar geen ad(h)d, alleen autisme, maar ik weet er wel alles van die (voor)oordelen van mensen, waarom
  roepen ze zo snel aanstellerij etc en kunnen ze er schijnbaar niet tegen dat een ander een stoornis ofzo heeft? heel simpel, je
  kost de maatschappij geld door al je behandelingen enzo, plus sommige hebben door hun stoornis erg veel moeite om goed
  betaald werk te doen en hebben dus of een uitkering of bijstand zoals kwijtschelding gemeentelijke belastingen en huur/zorg
  toeslagen, hier kunnen (sommige) hardwerkende gezonde mensen niet tegen, want hun werken kei hard en leveren geld op
  ipv het te kosten, en zij zien immers niks aan jou qua ziekte of aandoening, nee als je iemand soms ff op een goed moment
  ziet en je kent diegene verder niet echt dan is er weinig tot niks op te merken soms. Dit te samen met het niet echt kennen
  van de betreffende stoornis zorgt vaak voor veel onbegrip en negatieve reacties jammer genoeg.
  Ikzelf heb dit vaak genoeg gehoord, zelfs van familie uit, dus ik weet hoe moeilijk dit is, van familie is het ook veel moeilijker
  om naast je neer te leggen dan van een ”vreemde”.
  Maar hoe moeilijk het ook is/kan zijn, geef niet op, je kan er inderdaad beter mee om leren gaan en begrip/acceptatie is in
  meerdere gevallen te realiseren, en deze kun je zoiezo vinden in de groep mensen die zelf ook met een stoornis oid
  rondlopen. 😉

 13. Ik kan me zo vinden in wat je schrijft! En ook ik vind het heel naar wanneer mensen niet begrijpen (of soms zelfs niet WILLEN
  begrijpen) dat sommig van je karaktertrekken en gedragingen heel erg door ADHD (en in mijn geval ook deels door autisme)
  bepaald worden. en zelfs als je het uitlegt, zijn er mensen die beter denken te weten hoe het in je hoofd werkt. #ragequit

  Maar genoeg negativiteit, gelukkig zijn er ook mensen die het wel willen begrijpen! Op een gegeven moment kregen we een
  nieuwe decaan op het conservatorium en die wist nog niet veel van ADHD, daarom heeft hij zichzelf goed ingelezen. Tijdens een
  van onze gesprekken had hij een boek op tafel liggen: “Opgeruimd leven met ADHD” van Kolberg & Nadeau. Speciaal geschreven
  voor ADHD’ers en zelfs de vormgeving is ADHD vriendelijk! Als je het nog niet in huis hebt, aanrader om te kopen! Ik heb het ook
  op de plank staan en het is echt een ontzettend fijn boek.

 14. Hoi Selma, wat een prachtig artikel heb je
  geschreven!!! Ik zelf weet sinds 3/4 jaar dat ik
  ADHD heb. Wat je schrijft is zo herkenbaar. Altijd
  al gedacht dat ik “iets” had. Het gevoel te hebben
  aan het jongleren te zijn… En uiteindelijk met
  een burn out thuis komen zitten. Dat het erfelijke
  is is bij ons in het gezin overduidelijk. Onze
  oudste dochter heeft een jaar voor mij de
  diagnose gekregen. Dus saai is het bij ons in huis
  nooit…😉. Wij slikken beide medicijnen omdat
  het ánders gewoon echt niet gaat. Bedankt voor
  het delen van je verhaal!!! Door ADHD weet ik
  inmiddels wel steeds beter wat mijn kwaliteiten
  zijn. Begrijp mezelf en onze dochter beter. Maak
  er iets moois van. Lieve groeten, Anne-Marie

 15. Zo verdomd herkenbaar. Het heeft me geraakt
  omdat ik me herkende in het verwijt naar jezelf
  dat je lui en ongediciplineerd bent. Na deze
  zomer begin ik aan mijn 3e opleiding. Met de
  juiste ondersteuning nu ik weet dat ik Adhd heb,
  hoop ik dit wel af te maken. En voor het eerst,
  heb ik er eigenlijk ook wel vertrouwen in.

  1. Wat goed dat je er vertrouwen in hebt! Het weten dat je ADHD hebt en vervolgens daar de juiste begeleiding voor krijgen, kan je inderdaad ineens weer wat meer vertrouwen in je eigen kunnen opleveren. Ik wens je heeeeeeeeel veel succes met je opleiding!

 16. Lieve Selma bedankt voor het verwoorden laat ieder maar weten wat er binnen in je afspeelt
  Iris ik ben heeeeeelllll trots op je en ik heb ook vertrouwen in je kus van een trotse moeder die een
  prachtig kind heeft met ADHD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *