Vegan koken als een baas | Basisrecept havermoutpap

havermoutpap

Om te kunnen koken als een baas, moet je eerst de basis beheersen. Op die basis kun je vervolgens verder bouwen, totdat je wellicht als eerste vegan restaurant in Nederland een Michelin-ster in de wacht sleept. Veel kookboeken gaan er echter vanuit dat je de meest eenvoudige recepten wel beheerst, maar daar gaat het dus vaak mis! Niet iedereen weet precies hoe je bepaalde dingen klaarmaakt. Havermout is één van die dingen. Fancy ontbijtjes vind je genoeg, maar als je ’s ochtends naar werk of college moet en je vooral behoefte hebt aan een lekker, snel en vullend ontbijt, dan kom je vaak als snel uit bij twee bruine boterhammen met pindakaas. Niet heel creatief en ook niet heel afwisselend en dat terwijl juist die variatie zo gezond is! Nu ga ik iets ogenschijnlijk heel tegenstrijdigs zeggen, want ik ontbijt bijna elke ochtend met havermoutpap. Toch durf ik ook te zeggen dat mijn ontbijt er niet de hele week hetzelfde uitziet! Als we aan pap denken, dan zien we vaak de oud-Hollandse brij voor ons, met een beetje suiker en kaneel. Saai! Met pap kun je namelijk zoveel meer! Zie het als een leeg canvas, waarbij je kunt variëren met de toppings. De ene dag eet ik mijn pap met compote en pitjes, dan weer met verschillende soorten fruit en granola of met appel, kaneel, ahornsiroop en walnoten. Ik kook mijn pap altijd volgens hetzelfde recept. Als ik opsta is het eerste wat ik doe een pannetje op het vuur zetten met havermout, water en rijstmelk. Vervolgens ga ik ondertussen wassen en aankleden, en als ik dan de keuken weer in kom staat de pap te bubbelen en kan ik aan tafel nadat ik hem heb versierd met de toppings waar ik die dag zin in heb! Zo simpel en goedkoop (havermout kost echt geen drol) is een lekker en gezond ontbijtje (wist je dat havermout je cholestrol doet dalen?) 🙂 ! Oh en het mooie is dat ik de eerste paar uur ook geen honger meer heb, lang leve de vezels!

Havermoutpap
Kale havermoutpap, je blanke canvas
Havermoutpap
Havermoutpap met toppings

Basisrecept vegan havermoutpap
Serves 1
Voor een lekkere en gezonde start van je dag!
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
  1. 1 koffiekopje havermoutvlokken
  2. 1 koffiekopje rijstmelk
  3. 1 koffiekopje water
Instructions
  1. Doe alle ingrediënten in een pannetje. Zet dit pannetje op laag vuur, waardoor het langzaam opwarmt. Roer af en toe. Zodra je pap begint de bubbelen is hij klaar!
Notes
  1. Hoe langer je pap op het vuur staat, hoe zoeter hij wordt. Je kunt je pap ook op hoog vuur verhitten, dan is hij sneller klaar.
  2. Ik gebruik rijstmelk, omdat ik dit bij havermoutpap het lekkerst vindt (voor andere dingen heb ik weer andere voorkeuren wat plantaardige melk betreft 😉 ) . Je kunt natuurlijk ook andere plantaardige melk gebruiken!
  3. Terwijl het pannetje op het vuur staat, ga ik meestal wassen en aankleden. Daarna bereid ik de toppings voor (ik snijd een stuk fruit o.i.d.). Kijk waar je je goed bij voelt, het weglopen van je pannetje brengt natuurlijk wat risico's met zich mee, maar zolang hij op laag vuur staat heb ik gemerkt dat het geen probleem is en je wint weer wat tijd in je ochtendroutine.
Kmkmmr http://www.kmkmmr.nl/
(Visited 489 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *