Rot maar lekker op! | Mijn fermentatie-avontuur starring kombucha & pickles

Kombucha

Bacteriën vallen voor de meeste mensen in de categorie: huisdieren die ik liever kwijt dan rijk ben. In elk reclameblok op tv zit wel een reclame met troep waarmee je je handen en je huis kunt ontdoen van deze ongenode gasten. Maar hoewel er enkele ongure types tussen de bacteriën zitten (waarvan sommige inderdaad heel gevaarlijk kunnen zijn), doet het merendeel geen vlieg kwaad. Je hebt ze zelfs nodig! Wij mensen zijn voor een heel groot deel afhankelijk van bacteriën en zitten er dan ook helemaal onder: van binnen en van buiten. Dat is maar goed ook, want anders kunnen we gewoon niet overleven. In zekere zin zijn we dus een soort bacterosapiëns: een samengesteld organisme dat bestaat uit menselijke en bacteriële cellen (en andere microbiële cellen) die met elkaar samenwerken.

Net als ieder huisdier, hebben je bacteriën ook verzorging nodig. Gelukkig zijn de interesses van je bacteriën niet echt heel anders dan de jouwe. Voldoende bewegen en gezond eten zorgen ervoor dat zowel jij, als jouw persoonlijke microbenkolonie in vorm blijven. De laatste jaren is er ook heel wat aandacht voor probiotica. Een goede samenstelling van je darmflora, zorgt namelijk voor een betere weerstand en meer energie. In hoeverre probiotisch voedsel ook daadwerkelijk bijdraagt aan een verbeterde microflora: daar is men nog niet echt over uit. Er wordt van alles geclaimd, waarbij onderzoek deze claims soms onderschrijft en soms niet. Het lastige is, er gaat behoorlijk wat geld om in allerlei hippe drankjes en pillen en onderzoek wordt nogal eens via deze bronnen gefinancierd. Of probiotisch voedsel dus bijdraagt aan een betere gezondheid? Ik durf het je niet te zeggen! Wat ik je wel durf te zeggen is dat microben geweldige koks zijn! Door groente te fermenteren, wordt je groente langer houdbaar, verandert (en verbetert zelfs) de voedingswaarde en krijgt je groente een heerlijk zurige smaak. Ik ben al van kinds af aan dol op zuurkool en toen ik hoorde dat je dat ook makkelijk zelf kunt maken, wilde ik daar natuurlijk mee aan de slag! Een paar dagen geleden heb ik voor het eerst 3 potjes met groente (radijsjes met ui, sugar-snaps met munt en citroenrasp en bietjes met komijn) in zout water geïnstalleerd en ik ben benieuwd hoe dat gaat! Ze staan nu gezellig te bubbelen 🙂 .

Radijsjes en ui, klaar om op te rotten.
Radijsjes en ui, klaar om op te rotten.

Maar fermenteren houdt niet op bij groente. Wist je dat je vrijwel iedere dag wel iets gefermenteerds binnen krijgt? Chocola, koffie, vanille, soja-yoghurt, bier… allemaal zijn ze heerlijk op smaak gebracht door microscopisch kleine sterrenchefs. Als ik in Duitsland ben, dan drink ik heel graag Bionade, een gefermenteerde limonade op basis van gerstemout en fruit. Juist dat scherp fris-zoetige vind ik heerlijk. Toen ik op de Vegan Rotterdam Facebookpagina vroeg naar kefirkorrels, kreeg ik van iemand het aanbod om een kombucha-zwam over te nemen, wat me natuurlijk meteen een heel leuk en spannend idee leek! Kombucha is een drankje gemaakt van thee en suiker, waarin je een scoby legt om de boel te fermenteren. De scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) ziet eruit als een soort kwal, maar je moet het je voorstellen als een soort appartementengebouw van cellulose, waarin verschillende families van bacteriën en gisten samenwonen en -werken. Met z’n allen zorgen ze ervoor dat de suiker en verschillende componenten uit de thee omgezet worden in zuren (melkzuur en koolzuur), waardoor je een prikkelend fris drankje krijgt. Ik heb inmiddels mijn eerste batch kombucha gebrouwen en hoewel ik (nu ik een goed boek erover heb, toch wel behoorlijk essentieel en ook bijzonder interessant) lees dat ik heel wat foutjes heb gemaakt, smaakt hij voortreffelijk! Ik ben van plan om aan de hand van het boek dat ik nu gekocht heb mijn brouwcapaciteiten nog wat te verbeteren, voordat ik ook echt smaakjes ga aanbrengen aan het geheel, maar voor nu geniet ik ook al van een puur glaasje booch. Yum!

Kombucha

fermentatie - 1

Ik ga jullie zeker op de hoogte houden van mijn fermentatie-avonturen en zal zodra ik kan, ook tips en tricks met jullie delen! Zijn er onder jullie ook die ervaring hebben met welke vorm van fermenteren dan ook? Ik ben heel erg benieuwd! Wat moet ik volgens jou echt weten?

(Visited 421 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

7 reacties op “Rot maar lekker op! | Mijn fermentatie-avontuur starring kombucha & pickles

  1. Cacaobonen ondergaan een fermentatiproces om de smaak te verbeteren, anders zou het veel te bitter smaken! Hier laten ze met foto’s zien hoe dat in zijn werk gaat, echt leuk om te zien! *klik*

   Super leuk dat jij kimchi gaat maken! Dat wil ik ook heel graag eens doen! Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 1. Hier ben ik wel nieuwsgierig naar, wil zelf
  namelijk ook kombucha maken, maar hoor ook
  dat het gevaarlijk kan zijn als je het verkeerd
  doet en dus was ik een beetje huiverig geworden.
  Eigenlijk zou ik het gewoon een keer moeten
  doen en wel zien hoe het gaat. Als je btw
  bacteriën en dergelijke interessant vindt dan is
  het boek ‘Allemaal beestjes’ zeker interessant
  (misschien ken je het al, heb je blog pas net
  ontdekt… en gelijk gaan volgen).

  1. Hoi Galina, wat super leuk dat je me bent gaan volgen en heel erg bedankt voor de tip! Ik ken dat boek nog niet, dus ik ga zeker eens even googelen! Volgens mij valt het best mee met het gevaar van kombucha, je moet vooral goed in de gaten houden dat er geen schimmel gaat groeien. De bacteriën en gisten die je gebruikt voor kombucha hebben gelukkig zelf al heel wat beschermingsmaatregelen tegen schadelijke indringers, waardoor het proces over het algemeen best veilig is, alhoewel er natuurlijk altijd een risico aan zit (maar dat zit eigenlijk aan heel veel producten die je zelf in de keuken bereid). Het is daarom belangrijk om je goed in te lezen voordat je er aan begint. The big book of kombucha van Hannah Crum & Alex LaGory is wat mij betreft echt een aanrader! Ik ben benieuwd of je het aan gaat durven kombucha te brouwen en zo ja, wat jouw ervaringen zullen zijn 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *