Rendang met jackfruit

Rendang met jackfruit

Rendang is een Indonesisch stoofpotje dat over het algemeen met rundvlees gemaakt wordt. Een paar weken geleden at ik op het Gare du Nord Food Festival een rendang met jackfruit van de Seitan Chefs en OMG, dat was zo ontzettend lekker! Nu we eindelijk een nieuwe staafmixer hebben, mét hakmolentje, moest ik het zelf ook maar eens proberen. Het is echt super easy! Het lastigste is het vinden van de ingrediënten. Wij hebben een toko om de hoek zitten die jackfruit verkoopt en meteen ook alle andere ingrediënten die ik erdoor gooide. Heeft jouw toko wel jackfruit, maar bijvoorbeeld geen kurkumawortel? Dan kun je ook poeder gebruiken. Mocht je zelfs geen jackfruit kunnen vinden, dan smaakt dit gerecht ook prima met seitan of vegan kipstukjes (van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager of Aldi).


Rendang met jackfruit (4 personen)

Ingrediënten

  • 2 cm geschilde gemberwortel
  • 2 cm geschilde kurkumawortel (ook wel turmeric, koenir of koenjit genoemd)
  • 1 cm geschilde laoswortel (ook wel galanga genoemd)
  • 4 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 steranijs
  • 2 blikjes à 270 ml kokosmelk (ik gebruikte 2 blikjes van de bio kokosmelk van Fair Trade Original)
  • 1 1/2 tsp sambal
  • 1 mespuntje kruidnagel
  • 1 tsp limoensap
  • 1 stengel citroengras
  • 2 blikken jonge jackfruit in gezouten water (in brine, niet in siroop dus)
  • 1 tbsp ketjap manis
  • zout naar smaak
  • 1 tbsp zonnebloemolie

En verder: een staafmixer/keukenmachine/hakmolentje, een stamper van een vijzel, een pan met deksel, een klein pannetje

Werkwijze

1. Verhit een klein laagje kokosmelk in een pannetje met de steranijs. de steranijs moet net onder staan. Laat dit 10 minuten op laag vuur zachtjes koken.

2. Schil de sjalotjes en de knoflook en snijd in grove stukken.

3. Snijd de gember, kurkuma en laos in plakken.

4. Haal de steranijs uit de kokosmelk. Doe dit laagje kokosmelk (dus nog niet de rest van de kokosmelk), de gember, kurkuma, laos, sjalotten, knoflook, sambal en kruidnagel in de keukenmachine / het hakmolentje. Maal totdat je een mooie pasta hebt gekregen.

5. Verhit een eetlepel olie in een pan. Bak de kruidenpasta totdat de geuren vrijkomen.

6. Stamp de stengel citroengras over de gehele lengte met de stamper van de vijzel. Leg een knoop in het gras en snijd de eindjes er vanaf.

7. Voeg het citroengras, limoensap, ketjap en de resterende kokosmelk toe aan het kruidenmengsel. Laat 5 minuten zachtjes koken.

8. Giet de blikken jackfruit af en haal het jackfruit uit het blik. Maak de grote stukken wat kleiner. Voeg het jackfruit toe aan de pan. Laat 15 minuten zachtjes koken.

9. Gebruik 2 vorken om de stukjes jackfruit uit elkaar te plukken, zodat ze een vleesachtige textuur krijgen. Laat nog eens 15 minuten zachtjes koken.

10. Proef of de rendang zout genoeg is. Zo niet, voeg dan nog wat zout toe. Serveer met rijst, seroendeng, atjar en sperzieboontjes.

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

12 reacties op “Rendang met jackfruit

  1. Oh dit klinkt lekker. Ik moet echt een keer jackfruit gaan proberen, want mijn lijstje met lekkere recepten die hier een
    vleesvervanger van maken, wordt echt eindeloos lang.

    1. Hahaha, ik werd op een gegeven moment ook steeds nieuwsgieriger naar jackfruit! Overigens moet je je er niet al te veel bij voorstellen hoor, het is niet zo goed als vleesvervangers van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager, maar wel een heel stuk goedkoper en beter dan een heleboel andere vleesvervangers uit de supermarkt 🙂 . Doordat de smaak zo neutraal is, kun je er wel echt van alles mee doen! Ik wil van het winter weer eens een klassiek stoofpotje ermee maken. Ik ben benieuwd hoe dat uit gaat pakken!

    1. Dank je! Mocht je ooit jackfruit tegen het lijf lopen in de toko, dan kan ik het je zeker aanraden meerdere blikken in te slaan! Dit is namelijk zooooo lekker!

  2. Jaaaaaa!!! Dit ziet er ook bizar lekker uit 🙂 Sinds dat pulled pork recept van mij ben ik echt groot fan van jackfruit. Ik vind het
    echt goddelijk, zeker na goed lang marineren. Dit recept ga ik ook zeker proberen! Thanks x

  3. Dit moet ik maken! Ik heb al honderd jaar een blik jackfruit in de kast staan, gewoon om het eens te
    proberen maar ik heb er nog niks mee gedaan.. Misschien is dat blik niet meer goed, haha, maar dan ga ik
    gewoon weer naar de toko (altijd leuk).
    Liefs

    1. Don’t worry: blikvoer blijft altijd goed, het kan alleen achteruitgaan in smaak. Ik heb zelfs eens op tv gezien dat mensen eens een blikje stamppot uit de Tweede Wereldoorlog opaten, het was volgens hen smakeloos, maar ze werden er niet ziek van. Jackfruit heeft al weinig smaak opzich en ik vermoed dat je blikje ook niet uit de vorige eeuw stamt, dus je kunt het gewoon proberen! Maar ja, aan de andere kant: een excuus om naar de toko te gaan is inderdaad nooit weg 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *