Niks tering jakkie! | Super snelle en super lekkere teriyaki

teriyaki - 2

Teriyaki was zoiets waar ik me nooit aan durfde te wagen. Volgens mij kwam het vooral door de naam die me niet al te lekker in de oren klonk (Tering Jakkie!), maar ook het idee saus van gefermenteerde sojabonen te moeten gebruiken (wat sojasaus eigenlijk is) sprak me niet aan. Ik heb in Zweden ooit een fermentatietrauma opgelopen (wie heeft er ooit verzonnen om vis in de grond te bewaren?) en sindsdien wantrouwde ik alles wat maar een beetje een rottig imago had. Gelukkig ben ik helemaal over mijn fermentatievrees heen gekomen en ben ik juist heel erg dol geworden op sojasaus. Het is echt een perfecte manier om eten net dat extra beetje umami mee te geven. Inmiddels heb ik ook al heel wat manieren geprobeerd om teriyaki te maken, van traditioneel tot minder traditioneel en ben ik er inmiddels zo dol op, dat ik me bij het ontbijt al verheug op het avondeten. Dit recept is misschien niet al te traditioneel, maar omvat wel alle geweldige smaken die teriyaki zo lekker maken: zoet, zuur en umami. Het staat super snel op tafel, is mega voedzaam en is daarom echt een ideaal gerecht om doordeweeks te maken!


Super snelle en super lekkere teriyaki

teriyaki - 1

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 paksoi
  • 1 rode paprika
  • 2 handen taugé + taugé om te serveren
  • 1 bakje oesterzwammen
  • 150 gram oesterzwammen (1 bakje)
  • 4 volkoren noedelnestjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 bosuitjes + 1 bosui om te serveren
  • 5 tbsp tamari (of een andere sojasaus)
  • 1 tbsp + 1 tsp maple syrup
  • 1 tsp sriracha
  • 2 limoenen
  • halve duim gember
  • 2 handen cashewnoten
  • zwarte sesam om te serveren
  • 1 tbsp zonnebloem olie.

Werkwijze

1. Snijd de knoflook fijn. Snijd de bosuitjes en de paprika in hapklare stukken. Scheur de oesterzwammen in stukken. Snijd de paksoi in reepjes.

2. Maak de saus: meng de tamari, maple syrup, limoensap en sriracha in een schaaltje door elkaar. Verhit een grote pan op hoog vuur met de zonnebloemolie.

3. Doe de knoflook in de pan, rasp de gember (even wassen, hoef je niet te schillen) boven de pan. Bak 1 minuut. Voeg dan de oesterzwammen en de helft van de saus toe. Bak 3 minuten op hoog vuur.

3. Kook ondertussen de noedels volgens de verpakking.

4. Voeg de bosuitjes (houd ongeveer 1 bosuitje over om te serveren) en de paprika aan de pan met groente toe. Roer goed. Bak nog 2 minuten op hoog vuur.

5. Giet de noedels af. Voeg de noedels samen met de paksoi, de taugé, de cashewnoten en de rest van de saus toe aan de pan met groente.

6. Giet kokend water over het restje taugé om te serveren. Spoel daarna gelijk na met koud water. Serveer de teriyaki met taugé, bosui en zwarte sesamzaadjes.

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

2 reacties op “Niks tering jakkie! | Super snelle en super lekkere teriyaki

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *