Het geheim van de allerlekkerste, gladste, romigste hummus: baking soda!

Hummus

Hummus en ik, dat is echt liefde, maar niet op het eerste gezicht. De eerste keer dat ik het proefde, was hummus een smeerseltje dat je kocht om interessant mee te doen op feestjes. Je kon ermee laten zien hoe multi-culti-culi jij was, want om aan kant-en-klare hummus te komen moest je verder fietsen dan naar de dichtstbijzijnde Albert Heijn. Hummus kocht je in een Marokkaanse of Turkse speciaalzaak, waar ze het uit een grote container in een plastic bakje deden… altijd net een beetje meer dan je eigenlijk gevraagd had. Tijdens mijn studententijd kwam ik op deze manier met hummus in aanraking. Eén van mijn vrienden serveerde het op een etentje, ik nam een hap en was blij dat er daarna nog couscous met ras-el-hanout op het programma stond. Wat een vieze muffe troep die hummus, brr!!! Het duurde totdat hummus de supermarkten had veroverd dat ik het weer wilde proberen. Ik weet niet of het aan mij lag, of aan de hummus, maar ineens vond ik het wel lekker! En dat is maar goed ook, want toen ik op vakantie in Israël was, kon ik dit veganistische streetfood niet aan me voorbij laten gaan. Hummus is zo ongeveer het nationale gerecht van Israël. Zowel de Joden als de Palestijnen en Arabieren zijn er dol op. Het wordt letterlijk de hele dag gegeten (ook bij het ontbijt). Je eet het warm, met je favoriete toppings (kikkererwten, za’atar, pijnboompitten, champignons, aubergine, tuinbonen, pickles, citroensap met knoflook, waar je maar zin in hebt) en lepelt het met een eveneens warm pitabroodje op uit een flinke schaal. Er is alleen wel een probleem: als je terug komt in Nederland, kun je nergens zulke lekkere hummus vinden als die in Israël. De Israëlische hummus is glad, romig en bijna ei-achtig van smaak (ik vertrouwde in eerste instantie zelfs niet dat het veganistisch was). Dan zit er dus maar één ding op en dat is zelf maken! Hummus maken is niet moeilijk en goedkoop, maar het duurde wel even voordat ik de echte Israëlische smaak en textuur te pakken had. Het geheim: de kikkererwten ontvellen! Ja, dat hoor je goed… de kikkererwten dienen geschild te worden. Dat klinkt overigens vervelender dan het is. Als je een beetje baking soda aan je kikkererwten toevoegt, laten de schilletjes namelijk zo los en hoef jij ze alleen nog maar met een schuimspaan uit de pan te vissen. Omdat ik een beetje lui ben, maak ik mijn hummus meestal in een behoorlijke hoeveelheid, zodat ik altijd een beetje in de vriezer op voorraad heb om te serveren als er weer eens een potje van mijn zelf gefermenteerde pickles klaar is.

Originele Israëlische hummus: glad, romig en vegan
Echte "goemoes" (ja, dat wordt uitgesproken met een lekkere schraap /g/), zoals je het alleen in Israël krijgt.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 gram gedroogde kikkererwten (de grote van de toko zijn het lekkerst)
  2. 1 tl baking soda
  3. 270 gram tahin
  4. sap van 1 grote citroen
  5. 4 tenen knoflook
  6. 1 tl zout
  7. 1 dl ijswater (water met een paar ijsklontjes)
  8. 1,5 liter water
Instructions
  1. Laat de kikkererwten een nacht of een werkdag (afhankelijk van of je de hummus 's ochtends of 's avonds maakt) weken in minstens 2 maal zoveel water.
  2. Giet de kikkererwten af en doe ze in een grote pan. Zet het vuur middelhoog. Strooi de baking soda over de kikkererwten en roer 1 minuut goed door. Voeg nu 1,5 liter water toe en breng aan de kook.
  3. Laat de kikkererwten zo'n 20 minuten koken (of tot ze gaar zijn, na 20 minuten dus even proeven). Schep ondertussen de velletjes en het schuim met een schuimspaan uit de pan.
  4. Giet de kikkererwten af en pureer met een staafmixer/keukenmachine.
  5. Voeg de overige ingrediënten, behalve het ijswater toe.
  6. Als alles gemixt is, voeg je in kleine beetjes het ijswater toe, terwijl de staafmixer/keukenmachine loopt.
Notes
  1. Je kunt de hummus prima invriezen.
Adapted from Gebaseerd op het recept van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, maar aangepast aan mijn eigen herinnering
Adapted from Gebaseerd op het recept van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, maar aangepast aan mijn eigen herinnering
Kmkmmr http://www.kmkmmr.nl/

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

2 reacties op “Het geheim van de allerlekkerste, gladste, romigste hummus: baking soda!

  1. De wereld van de hummus wordt steeds groter! Wat leuk, om ze te ontvellen (het werk misschien niet, maar het idee en
    resultaat dus wel:p) Ben benieuwd! En ik wist niet dat je hummus kon invriezen, superhandig. Ik heb ook altijd veel te veel over.
    Bedankt voor het recept!

    1. Het werk zelf valt best mee hoor! De velletjes “zwemmen” vanzelf naar boven en je hoeft ze er alleen maar af te vissen. Een heel mindful klusje 🙂 En invriezen kan idd echt prima. Ik doe dat regelmatig 🙂 Zo kun je een lekker grote batch hummus in één keer maken en dan is dat velletjes vissen helemaal geen probleem meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *