Eh… tbsp, tsp en cups? | Een woordje uitleg bij de maten in mijn recepten

Amerikaanse maten - 2

Jullie hebben het vast al eens gezien in mijn recepten: ik hanteer regelmatig maten die nogal onuitsprekelijk in de oren klinken. Tbsp, tsp… het klinkt een beetje als een funky beatbox sessie tijdens het koken (zeker als je er ook nog het gerammel van pannen en lepels bij bedenkt). Ik ben de laatste om je tegen te houden om de komijn te beatboxen, maar misschien is het wel fijn als ik eens wat uitleg geef over de maatvoering in mijn recepten.

Kort gezegd zijn tbsp en tsp afkortingen, die respectievelijk voor tablespoon en teaspoon staan. Natuurlijk kun je daar een Nederlandse eetlepel of theelepel voor in de plaats nemen, ware het niet dat zelfs de eet- en theelepels die ik in mijn bestekla heb onderling al behoorlijk van grootte verschillen. Omdat ik zeker wil weten dat wat jullie maken dus net zo lekker is als wat ik bedoeld heb, gebruik ik dus liever standaardmaten die niet af kunnen wijken. In de Amerikaanse keuken hebben ze zulke maten. Tablespoons en teaspoons zijn maatschepjes met een inhoud van een vast aantal ml, die je voor een paar euro kunt kopen bij de Albert Heijn, Dille & Kamille, kookwinkels en misschien ook wel bij de Xenos, Hema en Action.

Naast tbsp’s en tsp’s, gebruik ik ook cups in mijn recepten. Cups zijn naast de gebruikelijke aanduiding voor de maat van een bh, ook maten uit de Amerikaanse keuken. Een cup komt ongeveer overeen met een mok… maar ja, ook daarvoor geldt weer: mokken komen in verschillende soorten en maten en het is daarom wel handig om een standaard variant te hebben. Amerikaanse cups koop je in een setje, waarbij je niet alleen beschikt over een hele cup, maar ook over allerlei tussenmaten. Zelf vind ik het heel prettig om hiermee te koken, omdat ik vaak de hoeveelheid inschat op volume en niet op gewicht. Ik vind het daarom ook heel irritant om altijd maar een weegschaal te moeten gebruiken. Als ik een recept ontwikkel, doe ik van ingrediënten vaak een aantal keer een kwart cup ergens doorheen, totdat ik tevreden ben met de hoeveelheid. Het aantal kwart cups dat ik heb gebruikt reken ik vervolgens terug naar hele cups en dan heb ik de juiste maat voor jullie. Een nadeel van cups is wel dat je ze moet afwassen, dat ze niet heel precies zijn en dat sommige ingrediënten lastig af te meten zijn in cups. Ik gebruik daarom vaak cups en grammen door elkaar. Niet de meest elegant oplossing, wel handig. Ook cups kun je voor een paar euro kopen bij Albert Heijn, Dille & Kamille, kookwinkels en misschien ook wel bij de Xenos, Hema en Action.

(Visited 9.609 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

4 reacties op “Eh… tbsp, tsp en cups? | Een woordje uitleg bij de maten in mijn recepten

 1. Een C cup oatmeal, een AA cup rozijnen… Ik ben op dit moment ook met tablespoons en cups in de weer omdat de trektocht
  rantsoen recepten die ik heb gevonden ook Amerikaans zijn. Ik heb echter een fijne omrekentabel voor meerdere producten
  gevonden op de website van Paulines Keuken 🙂 Maar dit is een makkelijkere oplossing! Overigens werken normale eetlepels
  voor mij best okee in de recepten die ik nu probeer ^^

  1. Ik werkte eerst ook altijd met omrekentabellen, vond ik toch wel een beetje een gedoe met mijn warhoofd hahaha! Heb jij dat niet? Ik keek scheef en nouja, dan ging er wel eens wat mis 😉 . Ik vind het lekker makkelijk om gewoon een schepje te pakken en de boel bij elkaar te pleuren 🙂 . Als ik geen recepten voor m’n eigen blog schrijf maar het een of ander volg, dan doe ik ook wel eens lui door gewoon een normale eetlepel te pakken en het allemaal een beetje ongeveer te doen. Werkt meestal ook prima idd 😉 .

   Oeh en trektochtrecepten, ben je wat leuks van plan? Klinkt in ieder geval interessant!!

   1. Nee, ik heb niet echt last van dat verkeerd kijken (het stukje autisme wat hier opspeelt?) Maar schepjes zijn idd
    supermakkelijk! Wat betreft de trektochtrecepten: ik ga deze vakantie wandelen en wildkamperen in Noorwegen, en kan
    dus niet garanderen dat ik dagelijks restaurantjes, supermarkten en dergelijke tegenkom. Rantsoenen maken it is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *