Duits Roggebrood met Ahornsiroop

Duits Roggenbrood met Ahornsiroop

Wat mij betreft gaan er maar weinig dingen boven de geur van versgebakken brood in huis. Ik had de smaak van het brood bakken zo te pakken, dat mijn keukenmachine van de Lidl in staking ging. Op een gegeven moment brak gewoon de kneedhaak af! Dit broodje is het laatste broodje dat ik gebakken heb, waar de keukenmachine nog wel precies deed wat ik wil. Het is een heerlijk stevig, zoetig broodje, met zuurdesem. Zuurdesem is niet moeilijk om te maken, maar je moet er wel even een paar dagen voor uit trekken. Hier kun je lezen hoe ik mijn eigen zuurdesem gebrouwen heb.

Duits Roggebrood met Ahornsiroop

Ingrediënten

  • 300 gram roggemeel
  • 200 gram tarwemeel
  • 60 gram vloeibare zuurdesem (hier lees je hoe je dat zelf maakt)
  • 40 gram ahornsiroop
  • 7 gram instant gist (1 zakje van bijvoorbeeld dr. Oetker)
  • 10 gram zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • keukenmachine met deeghaak
  • grote kom
  • pollepel
  • plastic folie
  • zonnebloemolie
  • meel
  • deegkaart
  • plantenspuit met water
  • 1 handje ijsblokjes
  • pizzasteen (optioneel)
  • bakpapier

Werkwijze

1. Doe de 2 soorten meel, desem, ahornsiroop en gist in de kom van de keukenmachine. Roer dit met een pollepel door elkaar.

2. Giet voorzichtig het water bij het mengsel in de keukenmachine kom. Roer ook dit met de pollepel goed door elkaar.

3. Zet nu de keukenmachine aan en kneed het deeg gedurende 5 minuten op de middelste stand.

4. Voeg het zout toe en laat de keukenmachine nog eens 2 minuten verder kneden.

5. Doe het deeg in een beoliede kom en doe er vershoudfolie overheen. Laat 1 uur rijzen op een warme plek.

6. Vouw de deegranden met een deegkaart meermaals naar binnen en laat het deeg nog eens een uur rijzen.

7. Doe na het uur rijzen, als je een pizzasteen gebruikt, de oven aan op 230 graden met de pizzasteen erin (2e richel van onderen). De pizzasteen heeft tijd nodig om goed warm te worden. Als je geen pizzasteen gebruikt, kun je het brood straks op het bakblik van je oven bakken en kun je de oven op een later tijdstip laten voorverwarmen.

8. Leg het deeg op een met meel bestoven werkblad. Maak een min of meer vierkante lap van het deeg. Je mag het lucht er een beetje uitdrukken, maar druk het deeg niet helemaal plat. Vouw nu de linkerkant tot vlak over het midden. Dan de rechterkant, dan de onderkant en dan de bovenkant. Knijp de naad dicht. Draai het brood om en vorm er met je handen een bol van. Leg het brood met de naad naar onder op een vel bakpapier. Doe hier een ingevet stuk plastic folie overheen en laat het brood nog eens een uur rijzen.

9. Besproei het brood met wat water en bestuif het met meel. Snijd met een scherp mes een kruis in het brood van 1 cm diep (snijd niet te diep, dan gaat al het lucht er weer uit).

10. Hevel het brood met bakpapier en al over naar de oven en leg het op de pizzasteen (of bakblik). Schuif een bakblik (of ovenschaal op de bodem) op de laagste richel van de oven en doe hier de ijsblokjes in. Doe de oven dicht en bak het brood voor 15 minuten op 230 graden. Stel de oven daarna in op 200 graden en bak nog eens 25 minuten. Het brood is klaar als de korst bruin is en je een hol geluid hoort als je op de onderkant klopt.

11. Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

(Visited 345 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *