Blij zonder ei! | Vegan omelet

vegan omelet

Ik ben een echte lekkerbek en al van kleins af aan vind ik dat er ’s middags niks gaat boven wat warms op het brood. Maar waar ik vroeger gemakkelijk greep naar een gebakken eitje, vind ik dat nu als vegan niet meer ok. Niet alleen kun je je afvragen hoe gezond dat eitje voor mij is, de gezondheid van de kipjes die ‘m moeten leggen of van de haantjes die ervoor moesten sterven is sowieso niet gebaat bij zo’n lunchkeuze. Maar, wat eet ik dan wel? Tegenwoordig maak ik regelmatig een omelet van kikkererwtenmeel! Net zo makkelijk, maar een stuk beter voor mijzelf, de dieren en het milieu. En lekker dat het is!

Collega-blogger Desirée van Aandachtige Blog liet laatst al haar receptje zien voor kikkererwtenomeletten, vandaag kom ik met het mijne. En om eerlijk te zijn: meestal gooi ik maar wat bij elkaar. Ik moest dus echt even nadenken en uitproberen wat de hoeveelheden precies waren. Mijn omeletten bestaan eigenlijk altijd een beetje uit dezelfde basis (die ik na veel uitproberen als lekkerste heb bevonden), waarop ik varieer met de kruiden. Dit recept laat dus alleen de basis zien, maar het is de bedoeling dat je zelf los gaat met de kruiden. Probeer maar wat uit! De omelet zelf smaakt een beetje kazig, waardoor ik het vaak het lekkerst vind om met klassieke kruiden te werken: dille, peterselie, bieslook, knoflookpoeder en uienpoeder bijvoorbeeld. Soms doe ik er ook wat gerookt paprikapoeder door, om een beetje een speksmaakje te imiteren. Als ik het helemaal eens over een andere boeg wil gooien, voeg ik kerriepoeder toe. Ook heel erg lekker! Je kunt ook verschillende ingrediënten als “vulling” gebruiken. Zo gebruik ik vaak ui, maïs en zongedroogde tomaatjes. De omelet op de foto is een heel kale variant, met enkel wat kruiden.


Basisrecept kikkererwtenomelet (1 omelet voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 1/3 cup kikkererwtenmeel (te koop bij toko of bio-winkel)
  • 2 tbsp edelgist (biowinkel)
  • 1/4 tsp kala namak (dit geeft de eismaak en mag echt niet ontbreken, te koop bij de toko)
  • snufje zwarte peper
  • 1/2 cup sojayoghurt
  • 1/3 cup sojamelk
  • 1/2 tsp mosterd
  • diverse kruiden en ander lekkers om de boel op smaak te brengen, hiermee kun je naar smaak variëren
  • zonnebloemolie

Werkwijze

1. Zet een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie op middelhoog vuur.

2. Doe de droge ingrediënten in een maatbeker. Roer ze met een vork door elkaar.

3. Voeg nu de natte ingrediënten toe. Roer alles goed door elkaar. Het wordt ongeveer zo dik als yoghurt (dus niet zoals een ei-omelet)

4. Giet het mengsel in de hete pan. Verdeel het mengsel met de achterkant van een lepel door de pan.

5. Draai de omelet om zodra de bovenkant droog is en hij aan de randen een beetje bruin begint te kleuren.

6. Als de omelet aan beide kanten bruin is, kun je ‘m serveren op een broodje!

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

4 reacties op “Blij zonder ei! | Vegan omelet

  1. Oeh dit klinkt lekker. Het wordt vast zeker lekker
    luchtig door die sojayoghurt en -melk! Dit ga ik
    een keer proberen als ik beide ooit in huis heb 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *