Vegan Bruin No Knead Bread | Brood uit eigen oven voor luie mensen

No Knead Bread

No Knead Bread

Ik ga jullie een geheimpje vertellen, of nouja geheim… ik geloof dat ik m’n mond hier al eens voorbij gepraat heb. Komt ie: ik ben dol op koken, maar ik ben eigenlijk ook verschrikkelijk lui in de keuken. Eten moet voor mij snel, makkelijk en lekker zijn. Op het moment dat ik verschillende pannen op het vuur moet zetten dan stijgt de kans dat het rookalarm afgaat met een flink aantal procenten (been there, done that… tot grote ontevredenheid van mij, de katten en de buren kwam ik er ook nog eens niet achter hoe hij uit moest). Koken gaat bij mij regelmatig met de Franse slag: een recept exact opvolgen lukt me maar zelden, ik doe eigenlijk maar wat en na afloop is het alsof er een tornado door de keuken heeft geraasd. Ik ben er zelfs ooit in geslaagd om een pakje brownie-mix te verknallen waarbij je alleen water moest toevoegen. Je kunt je voorstellen hoe mijn Ikea-kastjes eruit zouden moeten hebben gezien als ik Felix en m’n vader niet had hihihi.

Nou ja, om even te komen op het onderwerp van vandaag: ik heb echt iets geweldigs ontdekt, iets wat zowel procesoptimalisatie tot kunst verheft (dat klinkt toch een stuk beter dan “liever lui dan moe”) en ondertussen ook mijn behoefte aan zelfgemaakte maaltijden bevredigt… no knead bread oftewel brood dat je niet hoeft te kneden. Klinkt dat als tovenarij? Nou dat is het ook wel een beetje! Het kost je ’s avonds 5 minuten voorbereidingstijd en de volgende dag nog eens 5 minuten. Ondertussen doet het gist het werk voor je. Daarnaast kun je wanneer je het deeg de avond van te voren klaarmaakt, het brood op elk moment van de dag afbakken. Ik bak nu iedere week meerdere broden. Het is echt verslavend lekker! Niet alleen geurt je huis de hele dag naar vers brood, het brood vult ook een stuk beter dan dat van de supermarkt en je weet 100% zeker dat het vegan is (op misschien wat verdwaalde kattenharen in de mijne na dan). Ik ben een maand lang aan het experimenteren geslagen om op basis van een heleboel recepten op internet het perfecte ongeknede brood samen te stellen dat ideaal is om te besmeren en mee te nemen naar school of werk. Niks geen rare vormen van broden door bakken in pannen uit de oven (zoals veel internetbakkers doen wanneer ze een no knead bread bakken) en ook geen brandblaren op je handen door per ongeluk het hete deksel met je blote handen weer op de pan te willen doen (oeps!). Dit brood wordt in een grote brood/cakevorm gebakken, waardoor je brood een vorm krijgt die je goed kunt besmeren en goed in de vriezer kwijt kunt. Oh en last but not least: je krijgt er geen vieze handen van (lees deeg dat aan allerlei keukenkastjes plakt), je aanrecht blijft keurig netjes en schoon én enkel het gist krijgt spierpijn van het kneden.

Vegan Bruin No Knead Bread
Het simpelste maar ook lekkerste vegan brood van de wereld uit je eigen oven!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 450 ml water
  2. 1 el olijfolie
  3. 1 el agavesiroop
  4. 1 opgehoopte tl zout
  5. 1/4 tl gist
  6. 275 gr bloem
  7. 290 gr volkorenmeel
Extra
  1. Olijfolie en bloem om de vorm mee te bestrijken en bestrooien
De avond tevoren
  1. Begin met het deeg door de vloeibare ingrediënten te mengen met het zout en de gist in een grote kom.
  2. Voeg vervolgens de bloem en het volkorenmeel toe. Roer met de achterkant van een pollepel (dus de "stok") totdat je een samenhangend, maar vochtig geheel hebt.
  3. Dek af met een stuk plastic folie en laat 8 tot 24 uur staan.
Op de bakdag
  1. Na 8 tot 24 uur (wanneer je maar zin en tijd hebt dus) haal je het plastic folie van de schaal. Bewaar dit en smeer het in met wat olijfolie.
  2. Smeer een grote cake/broodvorm in met olijfolie en bestuif met bloem.
  3. Steek de achterkant van de pollepel in het midden van het deeg. Draai met de achterkant van de pollepel door het deeg alsof het een deeghaak is. Hierdoor gaat de lucht uit het deeg en zorg je voor de ontwikkeling van de gluten (die straks voor de luchtige structuur zorgen). Schraap de deegrestjes van de rand af met de lepelkant van de pollepel.
  4. Bestrooi het deeg met wat bloem en breng het deeg over naar de bakvorm (ik kieper het deeg van de deegkom in de vorm).
  5. Dek het deeg af met het met olijfolie bestreken stukje plastic folie.
  6. Laat het deeg 1 tot 2 uur rijzen (1,5 uur geeft een top resultaat).
  7. Verwarm de oven 10 minuten voordat je gaat bakken voor op 205 graden.
  8. Haal het plastic folie van je gerezen brood af en leg voorzichtig een stuk aluminiumfolie over de vorm (niet "vastzetten", dan kan het brood niet goed rijzen in de oven).
  9. Bak je brood nu 25 minuten.
  10. Haal na 25 minuten het aluminiumfolie van je brood af en draai je brood om, zodat het gelijkmatig bakt. Bak nog eens 15 minuten.
  11. Haal je brood uit de oven en laat het uit de vorm afkoelen op een rooster. Klop als je het brood uit de vorm haalt even op de onderkant. Klinkt het hol? Dan is je brood klaar! Zo niet, dan moet hij nog even in de oven.
Notes
  1. Brood snijden gaat het best als het brood al een beetje afgekoeld is.
  2. Dit brood kan prima ingevroren worden als je hem in plakjes hebt gesneden!
Kmkmmr http://www.kmkmmr.nl/

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

2 reacties op “Vegan Bruin No Knead Bread | Brood uit eigen oven voor luie mensen

  1. Dat ga ik een keertje proberen. Ik zou het alleen helemaal met volkorenmeel willen bakken, heb je dat al
    eens gedaan? Ik neem ook aan dat de gist droge gist is?

    1. Ik heb het eens geprobeerd en toen werd het een bijzonder compact broodje hahaha. Misschien dat het per volkorenmeel nog wel verschild hoe goed het gaat, ik hoor namelijk ook van mensen dat het bij hen wel goed gaat. Misschien helpt het ook om wat glutenpoeder toe te voegen. De gist is inderdaad droog. Ik ben benieuwd hoe jouw volkorenexperiment uitvalt! Laat het me zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *