Review: Isa Chandra Moskowitz – Isa Does It

Isa Does It

Er mag dan wel review boven deze post staan, maar eigenlijk is dit een heel ordinair stukje promotie. Dit kookboek is namelijk zo goed, dat ik niet eens vind dat iedere vegan dit in zijn of haar kast moet hebben staan. Nee ik vind dit zo goed, dat ik vind dat iedere vegan dit kookboek minstens 1 dag per week open op het aanrecht moet hebben liggen.

Isa Moskowitz heeft al meerdere kookboeken op haar naam staan en blogt regelmatig recepten via haar blog The Post Punk Kitchen. Via die blog kwam ik met haar in aanraking. Ik zocht een lekker recept voor muffins en voilá; Isa had niet alleen een lekker recept, Isa had zo’n tongstrelend recept dat mijn niet-vegan ouders, vriend en ik er stil van waren (en vooral bij die laatst genoemde persoon is dat heel bijzonder). Ik besloot het kookboek Isa Does It te bestellen en hoewel het niet altijd terecht is om op basis van 1 recept zulke hoge verwachtingen te hebben, bleken al mijn dromen met dit boek uit te komen. Het boek bevat een enorme collectie aan doordeweekse recepten (het boek is 311 blz dik), met voor een heel groot deel doorsnee supermarkt ingrediënten, maar de smaken zijn alles behalve doorsnee of doordeweeks. Wow, met dit kookboek voel je je echt een keukenprins(es). Ik heb gewoon nog nooit een mislukt gerecht gehad. Alle maten, tijden en temperaturen kloppen. Zorg wel dat je beschikt over Amerikaanse cups en spoons (die kun je tegenwoordig overal kopen, bij de Albert Heijn, de Xenos, Action, Dille & Kamille etc.), anders kom je niet ver.

Isa Does It
Dilly Stew with Rosemary Dumplings – het perfecte gerecht voor wanneer je je grieperig voelt.
Isa Does It
Chandra Malai Kofta – Met dit gerecht kun je echt uitpakken bij een etentje!
Pesto Soup with Gnocchi, Beans & Greens - Dit heb ik al vaak gemaakt voor een etentje, snel klaar en heerlijk met een verse focaccia
Pesto Soup with Gnocchi, Beans & Greens – Dit heb ik al vaak gemaakt voor een etentje, snel klaar en heerlijk met een verse focaccia
Isa Does It
Scrambled Chickpeas – Dit gerecht maak ik graag voor lunch wanneer ik een restje kikkererwten over heb (wie schrijft er nog meer in zijn kookboeken?)

Ik had voordat ik dit boek kocht wel wat vooroordelen over Amerikaanse (vegan) kookboeken: de gerechten zouden te vet, zoet of zout zijn; er zouden geen of weinig foto’s in staan; alles zou perfect gestyled zijn zoals je het zelf nooit voor elkaar zou krijgen en als het vegan is, zou het vooral op hip & healthy gericht zijn. Bij dit kookboek zijn enkel de foto’s misschien een puntje van kritiek. Er staan namelijk niet bij elk gerecht foto’s en dat is jammer, want de foto’s die erin staan (gelukkig wel heel veel), zijn erg goed. Je krijgt echt trek van de foto’s, zonder dat ze eruit zien alsof jij dat niet ook zo zou kunnen. Geen restaurantachtige opdiening van gerechten, maar meer huiselijk, zoals ik ook gewend was van Jamie Oliver. Voor de rest zijn mijn vooroordelen over Amerikaanse kookboeken bij dit boek totaal onterecht. De gerechten zijn perfect op smaak, zonder te bezuinigen op of uit te schieten met vet en suiker. Daarnaast zijn ook de portiegroottes eerder Europees te noemen. De smaken zijn wel weer Amerikaans in de zin dat het een enorme “melting pot” is aan verschillende keukens waar Isa haar inspiratie aan ontleent. Je vindt in dit boek gerechten uit Oost- en Zuid-Europa, Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Amerika. De ingrediënten zijn opgedeeld in veel verschillende categoriën: ontbijt, handheld (dingen die je in je hand kunt houden), soep, Aziatisch, Italiaans, toetjes etc.

Isa Does It

Wat ik verder erg leuk vind is de humor waarmee het boek is geschreven. Isa beschikt over een gezonde lading zelfspot. Daarnaast merk je in alles dat ze oprecht heel enthousiast is over de veganistishe keuken en over koken in het algemeen. In haar “notes” die regelmatig naast de recepten staan, geeft ze je handige tips over timing, afwasbeperking, hoe je groentes moet snijden, waar je restjes mee kunt opmaken etc. Heel praktisch, vooral wanneer je nog niet altijd over de fijne kneepjes van het vak van de vegan thuiskok beschikt. Ik kon al wel redelijk goed koken voordat ik veganist werd en dit boek in huis haalde, maar met dit boek ben ik nog veel bekwamer geworden in de keuken. Ik heb zoveel geleerd over welke smaken bij elkaar passen en hoe ik dingen het handigst kan bereiden, dat ik dit boek inmiddels niet eens altijd meer nodig heb om de lekkerste dingen op tafel te toveren. Toch denk ik dat ik dit boek nog minstens 1 keer per week uit de kast haal, want er zijn nog zoveel recepten die ik niet geprobeerd heb en die stuk voor stuk altijd maar weer zo lekker smaken als ik ze eenmaal bereid, dat ik me af begin te vragen waarom ik eigenlijk nog andere kookboeken heb.

Isa Chandra Moskowitz – Isa Does It kost €21,43

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

5 reacties op “Review: Isa Chandra Moskowitz – Isa Does It

  1. Oh, vegan malai kofta, dat wil ik wel eens proberen. Dat ziet er een prachtig kookboek uit. Ik had al eens van gehoord, maar nog
    nooit overwogen het te kopen, tot nu :-).

  2. Na deze super enthousiaste review wil ik hem zeker kopen! Staat bij elk recept een foto? Bij sommige kookboeken is dat niet zo
    en dat vind ik zo raar en jammer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *