Survivalgids voor beginnende vegans | Bob & Jenna Torres – Vegan Freak

Vegan Freak

Als beginnende vegan en gevorderde pleaser, had ik het vorig jaar niet altijd even makkelijk. Ik had mijn eerste en belangrijkste coming-outs overleefd, maar toch had ik nog niet het idee dat daarmee de kous af was. Aan de ene kant bleef ik het moeilijk vinden om van anderen te vragen om tot op zekere hoogte rekening met mij te houden, maar aan de andere kant begon ik ook steeds meer een vervreemding van de mensen om mij heen te voelen. Ik begon met heel andere ogen naar de wereld te kijken. In de supermarkt zag ik geen vleesafdeling meer, maar een mortuarium en waar ik vroeger in de stad de borden met guitige varkentjes die hun worsten aanprezen vooral schattig vond, zag ik nu een afschuwelijk beeld: een onschuldig dier dat zijn eigen lijk aanbiedt. Ik moest echt even wennen in mijn nieuwe rol als veganist en kon daarbij wel wat hulp gebruiken. Na wat speurwerk online, kwam ik op dit boek uit. De titel sprak me meteen aan “Vegan Freak – Being Vegan in a Non-Vegan World”, precies hoe ik me voelde: een freak.

Vegan Freak is een handzaam boek van 217 pagina’s, maar staat boordevol nuttige informatie voor beginnende vegans. Net als in veel andere boeken krijg je in dit boek een stoomcursus gezond leven als veganist, maar naast enkel opmerkingen over het in stand houden of verbeteren van je voedingstoestand, gaat dit boek ook in op je psychische gezondheid. Door de amicale schrijfstijl, had ik echt het idee dat een vriend me aan de hand nam in mijn nieuwe wereld. Met humor en voorbeelden uit het leven van de schrijvers werden soms best wel moeilijke thema’s behandeld. Zo heb je na het lezen van dit boek een helder beeld over het waarom van veganisme vanuit een abolitionistisch perspectief (een moeilijk woord, maar het betekent vooral dat je geheel afziet van dierlijke producten omdat je er van overtuigd bent dat dieren niet gemaakt zijn om mensen te dienen, net zo min als zwarten er zijn om blanken te dienen of vrouwen om mannen te dienen) en leer je dat het ok is om daarmee af te wijken van de norm. Ook wordt er aandacht besteed aan sociale situaties. Hoe overleef je het kerstdiner met ome Herman? Of wat kun je het beste doen als je door collega’s mee uit eten genomen wordt, maar je niet zeker bent of er wel wat voor jou op de kaart zal staan? De schrijvers geven je advies over het aangaan van dit soort situaties en proberen je niet alleen te overtuigen van het consequent durven blijven in je veganistische principes, als ook om gewoon vriendschappen aan te blijven gaan met mensen die minder bewust met hun maaltje bezig zijn.

De ethische en sociale aspecten maken een groot deel uit van het boek, maar dat is niet alles waar Bob en Jenna wat over te zeggen hebben. Als beginnend vegan kun je namelijk nog tegen veel meer dingen aanlopen. Zo komt bij velen op een bepaald moment de vraag op: wat moet ik doen met mijn leren spullen die ik al in bezit heb? Bob en Jenna geven op dit soort vragen niet altijd duidelijk antwoord, omdat ze het zien als een persoonlijke keuze, maar geven je wel stof tot nadenken. Als je het mij vraagt, een bijzonder prettige benadering. Ik vind het fijn als mensen mij de weg wijzen en ondersteunen, maar uiteindelijk wil ik zelf keuzes blijven maken. Ik houd niet van dogma’s en gelukkig kwam ik die in dit boek ook niet tegen.

Vegan Freak is een boek dat ik elke beginnende vegan aan kan raden. Het neemt je aan de hand in een wereld die ineens heel bedreigend kan zijn en doet je steviger in je schoenen staan. Het heeft er niet alleen in geresulteerd dat ik een zelfverzekerde veganist ben geworden, het heeft me zelfs op andere vlakken geleerd dat het ok is om anders te zijn. Je moet een beetje tegen de Engelse taal, de typische vorm van humor en het woordje “fuck”-kunnen, maar als dat geen probleem voor je is, dan is €13,70 voor 217 pagina’s aan grappen, grollen, anekdotes, herkenbaarheid, filosofie en vooral veel goede adviezen veel waarde voor je geld.

(Visited 293 times, 1 visits today)

Wat je misschien ook wel interessant vindt:

4 reacties op “Survivalgids voor beginnende vegans | Bob & Jenna Torres – Vegan Freak

 1. Ik heb dat boek een keer overwogen, maar toch maar besloten hem niet te lezen. Ik ben het namelijk niet eens met het
  abolitionisme, dat vindt ik veel te zwart-wit. De wereld is niet zwart-wit, hij is alle kleuren die er bestaan. Een grote naam in het
  abolitionistische veganisme (en dierenactivisme) is Gary L. Francione. Heb je wel eens van hem gehoord? Als ik zijn
  facebookpagina en website bekijk, krijg ik de indruk dat het een verschrikkelijk man is; je moet precies leven zoals hij en anders
  deug je niet. Wanneer ik veganist word, wil ik niets te maken hebben met abolitionisme…

  1. Hahaha, dat is duidelijk 😉 . Zelf zie ik wel wat in het abolitionisme. Niet in rare figuren (die helaas bestaan binnen elke vorm van activisme), wel in de filosofie er van op zich. En ook daarbij probeer ik mijn eigen mening te blijven bepalen, hoe dwingend er ook geargumenteerd wordt. Ik heb boeken met allerlei visies op het gebruiken van dieren gelezen en moet toegeven dat het abolitionisme wel heel erg in de buurt komt van hoe ik in mijn veganisme sta. Overigens is “zwart-wit” vrijwel altijd aan de orde in theorieën. Het zijn dan ook niet voor niks theorieën. In de praktijk kan het anders liggen… alhoewel ik een “zwart-wit” visie niet altijd afkeur. Als ik denk aan mijn ideeën over racisme en homofobie, zijn die ook best wel “zwart-wit” (ik keur beide compleet af… er is geen tussenweg voor mij tussen een beetje zwarte mensen haten en ze heel erg haten).

   Dit boek, Vegan Freak, is trouwens heel relaxed en met humor geschreven. Ik heb nergens het idee gehad dat ik te maken had met enge mensen. Het fijne aan dit boek vond ik ook dat er heel veel verhalen en tips uit de praktijk in voorkwamen. Dus niet enkel theorie, alhoewel ik dat dus ook wel heel boeiend vond.

   Maar als je geïnteresseerd bent in boeken over veganisme die de abolitonistische theorie niet behandelen, dan zijn De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool en Dieren Eten van Jonathan Safran Foer wel heel boeiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *